Varga Mihály elismerte, hogy eljárás indul Magyarország ellen a túl magas költségvetési hiány miatt

gazdaság
július 23., 08:38

„Az Európai Bizottság döntése alapján hét országgal szemben indul túlzottdeficit-eljárás, tehát ez nem csak hazánkat érinti” – így erősítette meg a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium az atv.hu kérdésére, hogy a közeljövőben eljárás indul Magyarország ellen a túl magas költségvetési hiány miatt. Mindezt már jó ideje sejteni lehetett.

A túlzottdeficit-eljárást akkor indítja meg az Európai Bizottság, ha az adott tagállam államadóssága túlságosan magas szintet ér el, többet, mint az uniós szerződésben meghatározott arány. A fő kritériumai, hogy a költségvetési hiány a GDP 3 százalékánál ne legyen magasabb, illetve a GDP-arányos államadósság ne haladja meg a 60 százalékot. Magyarországon a hiány tavaly a GDP 6,7 százaléka volt, az államadósság pedig 73,5 százalék.

„Fontos azonban leszögezni, hogy a megnövekedett hiányra nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak: a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni. Magyarország a meghozott döntések alapján ehhez illeszkedik” – írta most a Pénzügyminisztérium.

„A kormány idén áprilisban egyes állami beruházások átütemezésével mintegy 675 milliárd forintnyi megtakarítást ért el. Ezt követően a közelmúltban bejelentett egyes intézkedések eredményeképpen további 400 milliárd forinttal növelte a költségvetés mozgásterét, miközben a gazdaságot fenntartható növekedési pályán tartja. A költségvetés egyensúlya az intézkedéseknek köszönhetően mintegy 1064 milliárd forinttal javult” – közölték. A költségvetési hiány mértéke a tárca szerint az idei évben 4,5 százalékos lehet, míg jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá mérséklődik majd – írta válaszában a sajtóosztály.

Magyarország mellett még Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében is elindulhat a túlzottdeficit-eljárás. Hazánk ellen legutóbb 2004-ben indított eljárást Brüsszel, amit csak 2013-ban sikerült megszüntetni.