Béketábor: Moszkvában fogadta Bassár el-Aszadot Vlagyimir Putyin

külföld
július 25., 16:33

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, közölte a Kreml, részeként annak a Moszkva által támogatott törekvésnek, amelynek a célja a Szíria és Törökország közötti kapcsolatok helyreállítása. „Nagyon érdekel a véleménye arról, hogyan alakul a helyzet a régióban általában” – mondta Putyin Aszadnak a Kreml által csütörtökön közzétett videóban. „Sajnos látjuk az eszkalációra való hajlamot. Ez közvetlenül érinti Szíriát is.”

link Forrás

Törökország és Szíria kapcsolataira leginkább az vet árnyékot, hogy nyolc éve a török hadsereg bevonult a déli szomszédja területeire, és a mai napig egy sávban török irányítás alatt élnek az emberek. Ezeket a területeket nem a szír kormányerőktől foglalták el, a 13 éve szüntelenül zajló polgárháborúnak azon a pontján az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és a szíriai kurd erők voltak ott.

A káoszos polgárháborúban Aszad annak ellenére tudott a mai napig úgy lavírozni, hogy még mindig Szíria elnökének nevezheti magát, hogy egy világ láthatta, hogy többször is vegyi fegyvereket vetett be a saját állampolgárai ellen. A hatalma megtartásához persze nagyban hozzájárult az orosz hadsereg szíriai beavatkozása.

A két háborús bűnös vezető mostani találkozásának az volt a célja, hogy előkészítsenek egy találkozót Erdogannal hármasban. Oroszország (és nem mellesleg Kína) régi törekvése, hogy Törökországgal rendeződjék a viszonyuk, és ezzel távolítsák el minél jobban az egyik legnagyobb NATO-hadsereggel rendelkező országot az Egyesült Államoktól.

(Bloomberg)

Kiemelt videóink