Felfüggesztette Hilarion metropolitát a magyarországi egyházmegye vezetéséből az orosz ortodox egyház

külföld
július 25., 22:07

Bizottságot állított fel az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa a budapesti és magyarországi egyházmegye ügyeinek vizsgálatára. Az eljárás idejére felfüggesztették Hilarion budapesti és magyarországi metropolita kormányzását, írja az MTI az orosz ortodox egyház honlapján csütörtökön megjelent zsinati jegyzőkönyv alapján.

A dokumentum szerint Hilarion metropolita emellett ideiglenesen elveszítette a zsinati bibliai és teológiai bizottsági elnöki pozíciójából, valamint a teológiai és teológiai oktatással foglalkozó zsinatközi jelenlét bizottságának elnöki tisztségével kapcsolatos teendői alól is.

Az Regnum.ru hírügynökség azt írja: az orosz legfelsőbb összegyházi bíróság július július 19-én ülésezett, és megállapította, hogy a püspök szabálytalanságokat követett el a püspök a bajor egyházmegye ügyeinek átadásakor, ami nagymértékű veszteséget okozott az egyházmegyének.

Hilarion metropolita július elején azzal került be a hírekbe, hogy a 22 éves, orosz-japán családból származó Suzuki George azt állította, a budapesti metropolita szexuálisan zaklatta őt. Hilarion eleinte betegsége miatt jött „ellenőrizni” a fiatalembert, majd amikor visszatértek Magyarországra, esténként látogatni kezdte, és a vége az lett, hogy rendszeresen együtt aludtak. Suzuki ugyanakkor azt állítja, „közvetlen szexuális aktusra” nem került sor.

De hogy is kerültek ők a magyar fővárosba? Hilarion, polgári nevén Grigorij Alfejev 2009 óta vezette az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályát, azaz egyfajta külügyminisztere volt a befolyásos szervezetnek. Az egyházfő, Putyin hű kiszolgálójának, Kirill pátriárkának a jobbkeze volt, őt tartották az idősődő főpap lehetséges utódjának. Ezért ért meglepetésként sokakat, hogy 2022 júniusában váratlanul Budapestre helyezték. Abban az időben, amikor Hilarion Budapestre érkezett, a 18 éves Suzuki George jelentkezett nála úgynevezett cellakísérőnek, amolyan főállású ministránsnak.

Miután a metropolita zaklatni kezdte, Szuzuki hangfelvételeket készített a beszélgetéseikről, illetve fotókat is küldött egy orosz lapnak, amelyen csaknem meztelenül vannak az ágyban ketten, de ezeket érthető okokból nem publikálták. Suzuki egy orosz nyelvű videóban részletesen is beszámolt a zaklatásról.

link Forrás

Azóta kiderült, hogy Hilarion metropolita rekordgyorsasággal, három hónap alatt magyar állampolgárságot kapott, hogy hogyan, azt a kormány titkolja. Amikor Gulyás Gergelyt megkérdeztük erről, nem kaptunk választ, vagyis csak annyit, hogy „bárki, aki Magyarországon állampolgárságot kap, a lehető legalaposabb nemzetbiztonsági átvilágításon esik át” – mondta a Miniszterelnökség-miniszter.

Arról már két hete szó volt, hogy a zaklatással vádolt főpapot – aki Vácdukán vásárolt magának kastélyt, riportunk a kastély környékéről itt olvashatónyugdíjazhatják a július 19-i ülésen. Ennél a felfüggesztés egy fokkal enyhébb döntésnek tűnik. A Regnum.ru azt írja, hogy a zsinat a magyarországi egyházmegye ideiglenes igazgatásával pedig Nyugat-Európa pátriárkai exarcháját, Nyesztor (Szirotenko) korszuni (herszoneszi) és nyugat-európai metropolitát bízta meg ideiglenesen.

Kiemelt videóink