Négy év alatt 20 milliárdot tett Gattyán a Teqball-cégébe, most a dolgozók kétharmadát elküldik a biatorbágyi üzemből

üzlet
július 25., 13:23

A Teqball Kft. Biatorbágyon gyártja a teqballasztalokat, most azonban szinte minden dolgozót elküldenek a gyárból – számolt be róla a Telex. A jelenlegi 62-ből 40-et küldenek el három ütemben, csoportos létszámleépítéssel. Információink szerint az első ütemben szeptember végén válnak meg 30 főtől, majd október és december végén még 5-5-től.

A Telexnek a Docler Holding kommunikációs vezetője, Nemes Tamás azt írta:

„A Teqball Kft. menedzsmentje áttekintve a jelenlegi gazdasági és piaci lehetőségeket úgy döntött, hogy tovább erősíti a cég és a sportág nemzetközi terjeszkedését. A cég 156 országban nemzeti szövetséggel rendelkező FITEQ elsősorban az amerikai és az ázsiai piacra, a sportág külföldi népszerűsítésére fókuszál a jövőben. A nemzetközi terjeszkedés, az új piacokra való fókuszálás hatással van a Teqball egyik magyarországi, biatorbágyi telephelyére is. Az asztalok gyártásának helyet adó telephely továbbra is a cég része marad, de az átszervezések, a gyártási folyamatok optimalizálása miatt a Kft. több, mint 40 dolgozójától megválik. A csoportos létszám-csökkentésről – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a cég értesítette már a kollégáit illetve az illetékes munkaügyi központot is.”

Arra már nem adtak választ a lapnak, hogy mit terveznek a biatorbágyi gyárral.

A leépítés tényét kérdésünkre a Pest Vármegyei Kormányhivatal is megerősítette: „A Teqball Kft. biatorbágyi fióktelepe csoportos létszámleépítési szándék-, illetve döntésbejelentési kötelezettségének eleget tett a Pest Vármegyei Kormányhivatalnál. Hivatalunk felvette a kapcsolatot a céggel és egyeztetés kezdődött a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások és támogatások biztosításának lehetőségeiről. A Pest Vármegyei Kormányhivatal az érintett munkavállalók részére támogatást tud nyújtani az álláskeresésben, az álláskeresési ellátással kapcsolatban, valamint képzéshez segítheti őket”.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A számok alapján rendkívül költséges vállalkozásnak tűnik a teqballasztalok gyártása, pedig Gattyán György és az állam sem sajnálta a pénzt. A Népszava gyűjtése szerint jelentős összegeket kapott az évek alatt ilyen-olyan jogcímeken a vállalkozás, többnyire uniós forrásból, így például:

  • a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) két pályázatán összesen 393 millió forintot nyertek el sporteszköz kutatás-fejlesztésére;
  • szabadidősport népszerűsítésére Észak-Magyarországon kaptak 236 milliót;
  • munkahelyek megtartására is jutott állami támogatás: a biatorbágyi logisztikai központ fejlesztésére 282 millió forint ment el 2021-ben;
  • szintén 2021-ben a Brexit Kárenyhítő Aalapból megítéltek a cégnek 255 milliót.

Bár évről évre 2-3 milliárd forint bevételre tettek szert, ezt a szintet jócskán meghaladták a kiadások, ezért az elmúlt öt évben egyre nagyobb veszteségeket termelt a Teqball Kft. Tavaly 2,26 milliárd forintos árbevétel mellett 3,5 milliárd forint lett a mínusz. Ilyen veszteségek mellett csak úgy lehet fennmaradni, ha a tulajdonos tőkét tesz a cégbe.

2020 óta az éves beszámolók szerint a holland székhelyű anyavállalat 19,8 milliárd forintot tett a magyar leánycégbe. 2020-ban 7,8 milliárdot, majd 7,2 milliárdot, 2022-ben már csak 2,9 milliárdot, míg tavaly 1,7 milliárdos tőkepótlásra volt szükség.

Ezeket az összegeket kölcsönként kapta meg a kft. a dokumentumban foglaltak szerint.

Ebből az is kiderül, hogy a teqballasztalok külföldi értékesítése visszaesett, 1,9 milliárd helyett 1,4 milliárd forint folyt be a cég kasszájába, az exportpiacokat tekintve Ázsiát leszámítva mindenhol csökkent az értékesítés. Ázsiában 210 millió forintos bevételhez jutottak az egy évvel korábbi 176 millió forint után. A legnagyobb mértékben Amerikában esett vissza az érdeklődés, míg 2022-ben 652 millió forintos bevételt termelt a cég ott, tavaly már csak 337 millió forintosat.

Kiemelt videóink