David Pressman: Orbán orosz összeesküvés-elméleteket terjeszt

POLITIKA
július 27., 16:30

„Orbán Viktor miniszterelnök mai tusványosi beszédében sokat beszélt az Amerikai Egyesült Államokról. Ugyanebben a beszédében – frissen a Putyinnal való találkozója után – Orbán Viktor miniszterelnök a Kreml összeesküvés-elméletekkel is házalt az Egyesült Államokkal kapcsolatban. Ez aligha az, amit egy szövetségestől várunk” – posztolta David Pressman amerikai nagykövet az X-en a videóhoz, amiben Orbán tusványosi beszédére reagált.

link Forrás

Pressman itt azt mondta: „Úgy tűnik az Egyesült Államokban hamarosan választások lesznek. Ezt többek között onnan tudom, hogy az önök miniszterelnöke továbbra is naponta emlékeztet bennünket arra, hogy kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne – csakhogy nem az.” Azt mondta, „nincs még egy olyan szövetségesünk, vagy partnerünk – egyetlenegy sem – aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson.”

Pressman szerint Orbán meg van arról győződve, hogy ez „Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen. Nem tudom biztosan, hogy melyikről van szó.” Arra utalt, hogy Orbán úgy viselkedik, mintha az USA és Magyarország között meglévő szövetség „nem is országok között, hanem csak az azokon belüli, vélt ideológiai partnerek között állna fent”. Szerinte „egy kétoldalú kapcsolat pártosítása veszélyes.”

Kiemelt videóink