Giorgia Meloni Kínába utazott, hogy újraindítsa az olasz-kínai kapcsolatot

külföld
július 29., 14:59

Ötnapos kínai útja során Hszi Csin-ping elnökkel is találkozott Giorgia Meloni.

Tárgyalásuk után az olasz miniszterelnök azt mondta, a nemzetközi színtéren egyre nagyobb a bizonytalanság, és úgy gondolja, Kína megkerülhetetlen ennek a folyamatnak a kezelésében. Emiatt a két országnak közösen kell gondolkodnia, hogy megőrizzék a stabilitást, és garantálják a békét.

Hszi a régóta fennálló olasz-kínai baráti kapcsolatot dicsérte, azt mondta, mindig is a tolerancia, a bizalom és a tisztelet jellemezte ezt a viszonyt.

Giorgia Meloni és Hszi Csin-ping
photo_camera Giorgia Meloni és Hszi Csin-ping Fotó: VINCENT THIAN/AFP

Meloni hivatalba lépése óta először látogatott Kínába. Útja azért is volt különleges, mert tavaly kiléptette Olaszországot a kínaiak „Egy övezet, egy út” elnevezésű gazdasági programjából. Akkor azt mondta, súlyos hiba volt a korábbi olasz kormánytól, hogy egyedüli meghatározó nyugati országként belépett a kezdeményezésbe.

Mostani útja előtt Meloni azt mondta, az olasz-kínai kapcsolat újraindítása miatt látogat Kínába. Mielőtt találkozott volna Hszivel, Li Csiang kínai miniszterelnökkel is tárgyalt. A két politikus egy hároméves gazdasági együttműködésről szóló megállapodást írt alá vasárnap. (via BBC)

Kiemelt videóink