Olaszország újra megerősítené gazdasági kapcsolatait Kínával

külföld
július 29., 06:38

Hivatalba lépése óta először látogatott Kínába Georgia Meloni olasz miniszterelnök, ahol Li Csiang kínai miniszterelnökkel együtt hároméves tervet írt alá a két ország közötti gazdasági együttműködés megerősítésére, írja a BBC.

photo_camera Fotó: LIU WEIBING/Xinhua via AFP

Meloni tavaly kiléptette országát a Kína által vezetett Egy övezet, egy út kezdeményezésből.

2019-ben Olaszország volt az egyetlen nagy nyugati ország, amelyik csatlakozott a kínai kezdeményezéshez. Meloni már korábban is hibának nevezte ezt. Az olasz kormány elégedetlenségéhez hozzájárulhatott, hogy a 2019-ben beígért 20 milliárd eurónyi kínai beruházásnak csak a töredéke valósult meg.

Az olasz miniszterelnök „az új időszak megkezdésére, a kétoldalú együttműködésünk újraindítására irányuló akarat demonstrációjaként” jellemezte ötnapos útját. Azt mondta, hogy a két ország megállapodást írt alá, aminek célja az elektromos autók és a megújuló energiaforrások terén folytatott együttműködés fellendítése.

photo_camera Fotó: PEDRO PARDO/AFP

A hivatala által kiadott nyilatkozatban Li azt mondta, hogy a két ország célja a „kölcsönösen előnyös együttműködés fokozása a kis- és középvállalkozások között a hajógyártás, az űrkutatás, az új energia, a mesterséges intelligencia területén”.

A két ország közötti kétirányú kereskedelem tavaly elérte a 66,8 milliárd eurót, amivel Kína az USA után Olaszország legnagyobb nem uniós kereskedelmi partnerévé vált.

Kiemelt videóink