Ha Izrael szárazföldön is reagál a Golán-fennsíkot ért légicsapásra, abból regionális háború lehet

külföld
július 30., 12:48

Július 27-én tizenkét gyerek és tinédzser halt meg egy támadásban, ami egy focipályát ért az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon, harmincnyolcan pedig megsérültek, többen súlyosan. Az IDF a Hezbollahot tette felelőssé a támadásért, de a Hezbollah tagadta, hogy „bármilyen kapcsolat lenne az észak-izraeli Madzsdal Samsz-i incidenssel”, és azt állították, hogy egy izraeli elfogórakéta okozta a robbanást.

photo_camera Izraeli katonák és orvosok szállítanak sebesülteket a Golán-fennsíkon Fotó: JALAA MAREY/AFP

Izrael nem késlekedett sokáig az első - de várhatóan nem utolsó - válaszcsapással, az IDF már másnap hajnalban bejelentette, hogy légicsapásokat mért hét Hezbollah-célpont ellen mélyen Libanon területén, „terrorista infrastruktúrára”. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt ígérte, a Hezbollah súlyos árat fog fizetni a támadásért, Israel Katz külügyminiszter pedig egy szombat esti tévéinterjúban azt nyilatkozta, hogy „közeledünk a Hezbollah elleni totális háború pillanatához”.

Ezt azonban a nemzetközi közösség nem igazán támogatja, rövid időn belül a nyugalomra szólított fel több ország is. Az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság és Franciaország is elítélte a Golán-fennsík elleni támadást, és aggódnak a további eszkaláció és a destabilizáció veszélye miatt. Egyiptom pedig az Izrael és Libanon között megnyíló új háborús front veszélyeire figyelmeztetett.

Az áldozatok drúzok voltak, és ez nagyon nem mindegy

A támadásra az izraeli közvélemény nagyon radikális választ követel, de ennek csak egyik oka az, hogy az áldozatok többsége gyerek volt. A másik, legalább ilyen fontos ok az, hogy az áldozatok a drúz kisebbséghez tartoztak. Az Izrael lakosságának körülbelül másfél százalékát kitevő, arabajkú drúzok ugyanis kiemelt szerepet játszanak az izraeli társadalomban: felülreprezentáltak nemcsak a politikai életben, hanem a haderőben és a diplomáciai testületekben is, héber kifejezéssel élve „vérszövetségben állnak a zsidókkal”.

Mivel Izrael államidentitásának fontos része, hogy a saját kisebbségeit megvédi, a Hezbollah szinte Izrael létének értelmét is megtámadta – mondta el a 444 kérdésére Csepregi Zsolt Izrael-szakértő.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.