Könnygázt és gumilövedéket is bevetett a venezuelai rendőrség a választási eredmények miatt tiltakozók ellen

külföld
július 30., 07:16

Könnygázt és gumilövedékeket is bevetett a venezuelai rendőrség a vasárnapi vitatott választási eredmények miatt tiltakozó emberek ellen – írja a BBC. Hétfő este több ezer ember vonult Caracas belvárosába, voltak, akik kilométereken át gyalogoltak a várost körülvevő hegyek nyomornegyedeiből az elnöki palota felé.

photo_camera Fotó: PEDRO RANCES MATTEY/Anadolu via AFP

A venezuelai fővárosban egy nappal azután törtek ki a zavargások, hogy Nicolás Maduro elnök bejelentette győzelmét. Az ellenzék szerint azonban választási csalás történt, jelöltjük, Edmundo González pedig meggyőző fölénnyel, a szavazatok 73,2 százalékával nyert.

Számos nyugati és latin-amerikai ország, valamint nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ is felszólította a venezuelai hatóságokat, hogy adják ki a szavazóhelyiségek szavazási jegyzőkönyveit. Egyes országok pedig, mint például Argentína, nem voltak hajlandóak elismerni Maduro választási győzelmét. Utóbbira válaszul Venezuela visszahívta diplomatáit Buenos Airesből, hat további latin-amerikai ország – Chile, Costa Rica, Panama, Peru, a Dominikai Köztársaság és Uruguay – diplomatái mellett.

A venezuelai kormány továbbá bejelentette, hogy helyi idő szerint szerdán este nyolc órától ideiglenesen Panama és a Dominikai Köztársaság mellett, felfüggesztik a Venezuelából induló kereskedelmi légi járatokat is.

Maduro kormánya nem sokkal a választások után megerősítette a katonai és rendőri jelenlétet Caracasban, és többek között vízágyúkkal próbálták meg feloszlatni az eredmények ellen tüntetőket. Eközben tömegek skandálták, hogy „Szabadságot, szabadságot!” és követelték a kormány bukását.

Maduro eközben azzal vádolja az ellenzéket, hogy az eredmények vitatásával puccsra szólította fel az embereket. „Nem ez az első alkalom, hogy azzal szembesülünk, amivel ma” – mondta. „Megpróbálnak Venezuelában ismét fasiszta és ellenforradalmi jellegű államcsínyt végrehajtani”.

Az amerikai kormány magas rangú tisztviselői szerint a bejelentett eredmény

„nem egyezik a gyors számlálási mechanizmusokon és más forrásokon keresztül kapott adatokkal, ami arra utal, hogy a bejelentett eredmény nem egyezik azzal, ahogyan az emberek szavaztak”.

„Ezért kérjük a venezuelai választási hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a részletes adatokat, amik alátámasztják a nyilvánosan bejelentett számokat”.

Kiemelt videóink