Magyarország megvétózta a venezuelai választási eredményeket bíráló EU-s nyilatkozatot

POLITIKA
július 31., 07:53

Magyarország megvétózta a vitatott venezuelai választási eredményeket bíráló közös EU-s nyilatkozatot, számolt be két, neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő a Politiconak.

A hétfői magyar vétó miatt végül Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az EU helyett a saját nevében adott ki nyilatkozatot. „A már kihirdetett választási eredményeket nem lehet elismerni” - mondta Borrell, aki szerint előbb Nicolas Maduronak bizonyítékot és átláthatóságot kell biztosítania a választási eredménnyel kapcsolatban ahhoz, hogy elismerjék a győzelmét.

A német uniós tisztviselők szerint az EU-nak meg kellene fontolnia a venezuelai vezetés elleni keményebb szankciókat, csakhogy ehhez is kellene Magyarország beleegyezése.

Ehhez viszont Magyarországot nem fűzi érdek, ugyanis Szijjártó Péter novemberben elismerően posztolt Maduro elnökről, amiben kiemelte, hogy a magyar és a venezuelai kormány egyetért abban, hogy „a választott vezetők legfőbb felelőssége, hogy megőrizzék országaik szuverenitását és ellenálljanak a külső beavatkozási kísérleteknek.”

Kiemelt videóink