Putyin megduplázta az egyszeri juttatást, amit az ukrán frontra jelentkezők kapnak

háború
július 31., 17:48

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, ami majdnem duplájára, 400 ezer rubelre (1,7 millió forint) emelte a frontra jelentkezőknek kifizetett egyszeri juttatás összegét. Erre azok lesznek jogosultak, akik augusztus 1. és december 31. között jelentkeznek szerződéses katonának az orosz hadseregbe, miközben a rendszeres havi bérük is jóval magasabb lesz az orosz átlagfizetésnél.

Vlagyimir Putyin katonákkal találkozik Rjazan mellett 2022. október 20-án.
photo_camera Vlagyimir Putyin katonákkal találkozik Rjazan mellett 2022. október 20-án. Fotó: Mihail Klimentyev/AFP

Oroszország 2022 őszén kezdte el azt a részleges katonai mozgósítást, amivel a rendelkezésre álló tartalékosok kötelező összeírását is elrendelték. A mozgósítás egyik fő eleme az volt, hogy magas fizetéssel próbáltak új szerződéses katonákat bevonzani az ukrajnai háborúban harcoló hadseregbe.

Több orosz régió saját forrásból ajánlotta fel, majd az utóbbi hetekben ösztönzésként meg is növelte anyagi felajánlásait a jelentkezőknek. A moszkvai önkormányzat például 1,9 millió rubeles (8 millió forint) egyszeri kifizetést ad azoknak, akik júliusban kötnek a hadsereggel legalább egy évre vagy hosszabb távra szóló szerződést. Szentpéterváron 1,8 millió rubel (6,58 millió forint), Rosztovban 1,2 millió rubel (4,38 millió forint) a felajánlás.

A védelmi minisztérium adatai szerint idén 190 ezren jelentkeztek szerződéses katonának az orosz hadseregbe. (MTI)

Kiemelt videóink