Zelenszkij: Ha Oroszország úgy akarja, diplomáciai úton rendezhetjük a vitákat

háború
augusztus 01., 10:30

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a LeMonde-nak adott interjúban arról beszélt, hogy „Oroszország részvételét a második békecsúcson a nemzetek többsége támogatja”, és „Ukrajna nem lehet ellene ennek a kezdeményezésnek”. Úgy fogalmazott, hogy „ha az orosz küldöttek nem vesznek részt a második békecsúcson, akkor nem lesz jelentős előrelépés”.

photo_camera Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Zelenszkij azt mondta, „nem ellenezhetjük, hogy ott legyenek, hiszen a világ azt akarja, hogy ott legyenek az asztalnál”. Az ukrán elnök ezután arról beszélt, hogy „ez nem azt jelenti, hogy az 1991-es határoknál fogunk állni”. Úgy fogalmazott, hogy „a területi integritásunk teljes helyreállítása szükséges Ukrajna igazságos békéjéhez”, de „ezt nem kizárólag fegyverekkel fogjuk elérni”.

„Ha Oroszország úgy akarja, diplomáciai úton rendezhetjük ezeket a vitákat” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök már júliusban is azt mondta, novemberig el kell készíteniük a második nemzetközi békekonferencia tervét, aminek témája az ukrajnai háború befejezése lesz. „Nemcsak kötelesek vagyunk megrendezni még ebben az évben a második békekonferenciát, hanem képesek is vagyunk rá. Ez jelentősebb és hatékonyabb lesz, mint az első, de kérjük hozzá az Egyesült Államok támogatását.”

A napokban pedig szintén a LeMonde-nak adott interjút a finn elnök, Alexander Stubb, aki előfeltételek nélküli béketárgyalásokat sürget Ukrajna és Oroszország között. Ő lényegében Kijevet kapacitálta arra, hogy most már az oroszokat is bevonva próbáljanak tárgyalni a békéről, anélkül, hogy ehhez előzetesen az orosz csapatok kivonását követelnék a megszállt területekről. (Pravda)

Kiemelt videóink