Hámori Helifről: „Ha fiú, ha lány, én le akarom győzni”

sport
augusztus 02., 17:23

„Ha fiú, ha lány, én le akarom győzni”, írja Facebook-posztjában Hámori Luca bokszoló az algériai Iman Helifről, akivel a párizsi olimpia szombati negyeddöntőjében mérkőzik majd.

A hatvanhat kilós súlycsoportban érdekelt Hámori csütörtökön elsöprő győzelmet aratott az ausztrál Marissa Williamsonnal szemben, így bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Helif ellen fog bokszolni. Az algériai sportolót tavaly, az Új-Delhiben rendezett világbajnokságon pár órával a döntő előtt kizárták - csakúgy, mint a Párizsban most szintén elinduló, első meccsét pénteken vívó tajvani Lin Yu‑tinget -, a hivatalos indoklás szerint azért, mert túl magas volt a tesztoszteronszintje, így nem felelt meg az indulási feltételeknek.

Helif olimpiai indulásán politikai véleménytől és világnézettől függetlenül a fél világ fel van háborodva, miután Angela Carini olasz versenyző elleni első fordulós meccse csütörtökön mindössze negyvenhat másodpercig tartott.

link Forrás

Carini a sportágban szinte példátlan módon feladta a küzdelmet „az egészsége megőrzése érdekében”, mivel állítása szerint soha életében nem kapott ekkora ütést. Helifet már kilencen is legyőzték korábban a női mezőnyben, és nem Hámori lesz az első magyar, aki megmérkőzik vele.

„Én sem tartom fairnek, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most. Változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani. Tudom, miért jöttem ide, tudom, mik a céljaim. [...] Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a győzelem érdekében és küzdeni fogok, amíg csak lehet” – írja Hámori. Az algériai bokszoló miatt a Magyar Olimpiai Bizottság egyeztetést kezdeményezett a nemzetközi bizottsággal.

A két bokszoló eltiltása után Umar Kremljev, a nemzetközi szövetség elnöke azt mondta, hogy a kötelező vizsgálatok szerint XY kromoszómákkal rendelkeznek, ami alapesetben a férfiakra jellemző. Ha ez igaz, ennek legvalószínűbb magyarázata az lehet, hogy Helif interszexuális. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megvédte a versenyzési jogát: Mark Adams szóvivő szerint az algériai bokszoló nőként született, nőként élte az életét, nőként bokszolt, női útlevele van.

Kiemelt videóink