Major Veronika bronzérmes sportlövésben

sport
augusztus 03., 09:56

A 27 éves keszthelyi magyar lövő a pénteki alapversenyből olimpiai csúcsbeállítással első helyen jutott döntőbe a sportpisztolyosok 25 méteres versenyében, ahol nem kezdett igazán jól, az első ötlövéses körben csak kétszer talált, de aztán feljavult a teljesítménye. A második sorozatban már ötből négyszer talált, innen pedig elkapta a fonalat.

Az ötödik körtől jött a kieséses rész, ennek első fordulójában Major 5/5-öt lőtt. Aztán sorra búcsúztak Major ellenfelei a 8-as döntőből. A hatodik széria után már csupán öten folytatták a viadalt, Major számára pedig egyre kézzelfoghatóbbá vált az éremszerzés lehetősége, ez azonban nem nyomasztotta, legalábbis a folytatásban nyújtott teljesítményén nem látszott. A hetedik körben négy ponttal zárt és negyedikként várta a folytatást.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint nyolcadik sorozatban már óriási volt a feszültség a teremben, a négy állva maradt pisztolyos számára az érem volt a tét és ez az eredményeken is meglátszott. Major, a dél-koreai és francia lövő három, az indiai pedig két pontot ért el, ami azt jelentette, hogy Bhaker és a keszthelyi pisztolyos azonos, 28 pontos eredménnyel állt a harmadik helyen, így szétlövés következett. Az elmúlt időszakban a finálékban kissé visszafogottabban teljesítő Major Veronika ezúttal nem remegett meg és négy pontot lőve legyőzte Bhakert, aki így a negyedik helyen végzett, a magyar pedig bebiztosította érmét.

Innentől már csak a medál színe volt a kérdéses számára, az végül bronz lett, mivel a kilencedik szakaszban szerzett három pontjával 31-gyel állt, aminél a későbbi győztes dél-koreai Jang és a francia Camille Jedrezejewski is többet szerzett

Major Veronika - sportpisztoly
photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Major jó formában volt már női légpisztolyban is, ott is a legjobb eredménnyel lett döntős, de a finálé nem sikerült, elsőként esett ki, és nyolcadik lett. Ezután a 25 méteres sportpisztolyra koncentrált, ahol nagyszerűen lőtt.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Major a párizsi magyar csapat hatodik dobogósa. A döntő után boldogan ölelte át edzőjét

photo_camera Győrik Csabát Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Utoljára 2004-ben nyert érmet olimpián magyar sportlövő, akkor Igaly Diána lett aranyérmes skeetlövésben.

Major Veronika:

Születési idő, hely: 1997. március 19., Keszthely
Klubja: Keszthelyi ELK
Versenyszáma: légpisztoly, sportpisztoly
Olimpiai eredményei: 3. (sportpisztoly, 2024), 8. (légpisztoly, 2024), 34. (légpisztoly, 2021), 35. (sportpisztoly, 2021)
Legjobb eredményei: világbajnoki 2. (légpisztoly csapat, 2023), Európa-bajnok (légpisztoly hagyományos csapat, 2024; légpisztoly csapat, 2024), Eb-2. (sportpisztoly egyéni, 2019, sportpisztoly trió, 2024), Eb-3. (légpisztoly egyéni, 2019, sportpisztoly csapat, 2021, 2024, légpisztoly csapat, 2023)

Kiemelt videóink