Schmitt Pál szerint nincs olyan jogi kitétel, hogy ne lehessen nőnek tekinteni Iman Helifet

sport
augusztus 03., 08:22

Nincs olyan jogi kitétel, hogy ne lehessen nőnek tekinteni az algériai bokszolót, a fair play szabályai szerint nincs mit tenni - mondta Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori alelnöke, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó az algériai Iman Helifről a Hír TV-nek.

„Nem állok be azok közé, akik mentik az algériai bokszolót, de az útlevelében nőként van bejegyezve, nőnek született”,

magyarázta Schmitt a csatorna péntek esti műsorában. Hámori Luca bokszoló a párizsi olimpia szombati negyeddöntőjében mérkőzik Heliffel, akinek az indulásán a fél világ fel van háborodva, miután Angela Carini olasz versenyző elleni első fordulós meccse csütörtökön mindössze negyvenhat másodpercig tartott.

link Forrás

Carini a sportágban szinte példátlan módon feladta a küzdelmet „az egészsége megőrzése érdekében”, mivel állítása szerint soha életében nem kapott ekkora ütést. Az olasz bokszoló nem fogott kezet Heliffel, a vereség után pedig szabályos lejáratókampányt indított ellene, mondván, hogy valójában férfi. Emiatt egy nappal később bocsánatot kért.

Az algériai bokszolót már kilencen is legyőzték korábban női mezőnyben, és nem Hámori lesz az első magyar, aki megmérkőzik vele. Helifet tavaly, az Új-Delhiben rendezett világbajnokságon pár órával a döntő előtt kizárták - csakúgy, mint a Párizsban most szintén elinduló, első meccsét pénteken vívó tajvani Lin Yu‑tinget -, a hivatalos indoklás szerint azért, mert túl magas volt a tesztoszteronszintje, így nem felelt meg az indulási feltételeknek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ennek ellenére megvédte a versenyzési jogát: Mark Adams szóvivő szerint az algériai bokszoló nőként született, nőként élte az életét, nőként bokszolt, női útlevele van.

A Lakmusz megnézte, mit lehet tudni a vitatott döntés részleteiről.

Schmitt szerint a tudományos vizsgálatok - mint a tesztoszteronszint, vagy a fizikai, biológiai, hormonális vizsgálat - is azt igazolják, hogy Helif nőként versenyez, a többiekhez hasonlóan rengeteg ellenőrzésen megy át, ezért nem merné azt állítani, hogy jogtalanul versenyez. Ha így lenne, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerinte megvédené az esélyegyenlőséget, a fair play legfontosabb alapszabályát. (Népszava)

Kiemelt videóink