13 éve jobban ment az újrahasznosítás, mint most

környezetvédelem
augusztus 05., 11:13

Az Európai Unió irányelvei alapján 2025-re az országnak 55, míg 2030-ra 60 százalékos arányt kell elérnie a települési hulladékok újrafeldolgozásában (anyagra lebontva is megvan az elvárás), csakhogy a Telex cikke szerint bőven van még hova fejlődni.

A kormány a célszámokra hivatkozva írta ki a koncessziós rendszert, amit egyetlen jelentkezőként a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) nyert meg. Az új rendszer tavaly júliusban indult, a begyűjtött hulladék mértéke az első két hónapban visszaesett. Idén javultak a számok, a MOHU szerint a műanyagoknál 4, míg a biológiailag lebomló anyagoknál 8 százalékkal nőtt áprilisig a begyűjtési arány a 2023-as számokhoz képest. A papírhulladéknál 22 százalékos, az üvegeknél 50 százalékos növekedést értek el.

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) kibocsátási és begyűjtési adatai alapján a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség kiszámolta, hogy a papírnál bőven megvan az uniós elvárás, a műanyagnál és üvegnél viszont nagyon nincs. Úgy látják, 2023-ban a műanyag 18 százalékát hasznosíthatták újra, míg az üvegnél 28 százalék volt a visszagyűjtési arány, és a fémeknél is óriási a lemaradás.

A szövetség főtitkára, Gönci Beáta a lapnak azt mondta, 2011 óta „fokozatosan romlott a hulladékbegyűjtés és -hasznosítás teljesítménye.”

Az Eurostat adatai alapján a papírnál 7, az üvegnél 32, a műanyagnál 51, a fémnél 73, míg a fánál 91 százalékkal gyűjtöttek vissza kevesebbet 2023 második félévében 2011-hez képest. Ez egyébként sokba kerül: 2022-ben például 75 milliárdot utalt a kormány Brüsszelbe a vissza nem gyűjtött műanyag miatt.

A kormány egyébként kért is halasztást Brüsszeltől.

A visszaváltás sem megy gördülékenyen

Július óta már csak visszaváltható műanyagpalackot és italosdobozt lehet forgalomba hozni, viszont a visszaváltás nehézkesen, bajosan, sőt néhol egyáltalán nem működik.

A MOHU ezzel kapcsolatban azt írta, újra kell gondolniuk a logisztikát, és újra oktatást tartanak a boltok dolgozóinak az automaták működéséről.

A cég korábban azt közölte, kicsivel gyorsabb sebességgel váltják vissza az emberek a palackokat, mint amire számítottak, ezt is kezelniük kell.

Címlapi kép: Herczeg Márk/444

Kiemelt videóink