Irán erkölcsi kötelességének tartja, hogy visszavágjon Izraelnek

külföld
augusztus 05., 18:21

Az iráni vezetés behívatta a külföldi országok nagyköveteit, hogy közölje, erkölcsi kötelességnek tartják Izrael megbüntetését, miután a múlt héten Teheránban megölték a Hamász első számú politikai vezetőjét, Iszmáíl Haníjét.

Irán szerdára összehívta az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) rendkívüli ülését, hogy megpróbálja rávenni az arab államokat, hogy igazolják az Izrael elleni megtorló intézkedésekhez való jogát. Korábban a hasonló erőveszítései kudarcot vallottak. Ugyanakkor az Egyesül Államok arra számít, hogy már hétfőn megindulhatnak az iráni támadások Izrael ellen. Az Egyesült Államok vasárnap felszólította az állampolgárait arra, hogy hagyják el Libanont, a hamarosan bekövetkező összecsapásra utalhat az is, hogy az amerikai közel-keleti erők parancsnoka, Michael Kurilla tábornok szombaton Izraelbe érkezett.

Hétfőn Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, korábbi védelmi miniszter Teheránba utazott, hogy az iráni vezetéssel tárgyaljon a kialakult helyzetről. Szijjártó Péter hétfőn telefonon egyeztetett Jiszráel Kac izraeli és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszterrel. (Guardian)

Kiemelt videóink