Rangadó a szerbek ellen vízilabdában, Simone Biles rekordbeállítása és világcsúcsesély rúdugrásban

sport
augusztus 05., 05:59
  • A szombat-vasárnapnál egy fokkal lazább lesz magyar szempontból a hétfő az olimpián.
  • Játszanak férfi vízilabdázóink, ráadásul az örök rivális Szerbia ellen.
  • Vitorlázásban az utolsó két futamot rendezik, ezek döntenek arról, hogy ki jut be az éremfutamba. A férfiaknál Vadnai Jonatánnak még van esélye, a nőknél Érdi Máriának nincs.
  • Atlétikában a reményfutamban indul 200 méteren Takács Boglárka, 400 méteren pedig Molnár Attila, de női rúdugrásban is lesz magyar.

Rangadó férfi vízilabdában

12:00 Magyarország–Szerbia

Varga Zsolt magyaráz az ausztrálok elleni csoportmeccsen
photo_camera Varga Zsolt szövetségi kapitány beszél az Ausztrália elleni meccsen. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az ausztráloktól elszenvedett váratlan vereség után Szerbia ellen javíthat hétfőn a férfi vízilabda-válogatott. Mindkét csapat ott van már a negyeddöntőben, a tét a csoport harmadik helye. Egyelőre egyik csapat sem játszik igazán meggyőző játékot, ezt jól mutatja az is, hogy mindkettő simán kikapott az Európa-bajnok spanyoloktól, sőt, még a gyengébb játékosokból álló ausztráloktól is.

„Kicsit önmagunkat vertük meg, egyáltalán nem éreztem olyan bombaerősnek ezt az ausztrál csapatot, ma mégis nyertek, amiért gratulálok. A szerbekkel várhatóan élet-halál harcot vívunk majd, ott sokkal többre lesz szükség” – mondta Vámos Márton, a válogatott játékosa szombaton a meccs után az MTI-nek.

A magyar csapat eddig 13-12-re verte a franciákat, 10-7-re kikapott a spanyoloktól, 17-10-re verte a japánokat és 9-8-ra kikapott az ausztráloktól.

Kialakul az éremfutamok mezőnye vitorlázásban

12:15 női dinghy, ILCA6 9–10. futam – Érdi Mária
14:40: férfi dinghy, ILCA7 9–10. futam – Vadnai Jonatán

Hétfőn az utolsó két futamot rendezik a ILCA (korábban Laser) hajóosztályban a vitorlázók között.

photo_camera Vadnai Jonatán a párizsi olimpián. Fotó: Jacquelyn Martin/MTI/MTVA

A férfi mezőnyben az Európa-bajnoki ezüstérmes Vadnai Jonatán vasárnap a hetedik futamban a nyolcadik, a következőben a 12. helyen végzett, így összesítésben a hatodik helyen áll, nagy lépést téve ezzel az éremfutam felé.

Az első tízben elég szoros az állás, Vadnait egy helyezési ponttal előzi meg a norvég Hermann Tomasgaard, a nyolcadik helyen pedig két ponttal lemaradva követi az új-zélandi Thomas Saunders. A 11. helyezettel szemben viszont megnyugtatónak tűnik az előnye.

A deréksérüléssel bajlódó világ- és Európa-bajnok Érdi Mária a hetedik futamban 14. lett, majd megnyerte a nyolcadikat, így összesítésben a 18. helyen áll. „Sajnos egy visszatérő deréksérülésem, amivel évek óta küszködöm, kiújult július elején. Annak ellenére, hogy mindent megpróbáltunk az orvosokkal és fizioterapeutákkal, a helyzet egész hónapban csak romlott, nem tudtam semmilyen érdemi edzésmunkát végezni. Ennek ellenére mindannyian bíztunk benne, hogy menni fog amit elterveztünk, az aranyéremért vitorlázás” - írta szombat este közösségi oldalán Érdi.

Reményfutamok atlétikában

10:40 női rúdugrás kvalifikáció – Klekner Hanga
11:20 férfi 400 m reményfutam – Molnár Attila
12:50 női 200 m reményfutam – Takács Boglárka

Takács a 200 méter vasárnapi előfutamában hatodik lett, ezért a reményfutamban folytathatja. Saját bevallása szerint túl gyorsan kezdett, ezért nem bírta a végét, így nem volt esélye sem az elődöntőbe jutásra, sem a célként megfogalmazott országos csúcs megjavítására. Az MTI-nek azt mondta, a reményfutammal még nem foglalkozott, mert esze ágában nem volt még egy 200-at futni. Takács pénteken 100 méteren 11.10 másodperces országos csúccsal elődöntőbe jutott, majd szombaton a 18. lett, erre 1964 óta nem volt példa ebben a számban.

photo_camera Takács Boglárka a 100 méteres síkfutás előfutamában. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Molnár Attila is hatodikként ért célba a 400 méter előfutamában, ő is a reményfutamban próbálkozhat. „Ha továbbjutok holnap, eggyel több futással a lábamba fogok odaállni az elődöntőhöz, ami egy cseppet sem fair” – mondta a futása után Molnár, hozzátéve, az új lebonyolítás szerint van aki taktikázik, és eleve a reményfutamra készül, nem futja meg az első kört.

„Én úgy éreztem, hogy mindent kiadtam magamból, ami a csövön kifér. Holnap ugyanígy, ugyanilyen szívvel fogok nekiállni, ez a dolgom, ezért jöttem ide. Azzal, hogy kijutottam, még csak fél munkát végeztem”.

Klekner Hanga a rúdugrás selejtezőjében indul.

Rekorderek: Simone Biles és Armand Duplantis

Hétfőn rendezik az olimpia tornaversenyeinek zárónapját, az amerikai Simone Biles pedig csatlakozhat minden idők legeredményesebb női olimpikonjaihoz, a kilenc aranyéremmel rendelkező Larissza Latinyina szovjet tornászhoz és Katie Ledecky amerikai úszóhoz. A hétszeres olimpiai bajnok Biles három aranyat nyert már Párizsban, ha gerendán és talajon is nyer, utoléri a másik két sportolót. Előbbi döntőjét 12:36-kor, utóbbit 14:20-kor rendezik.

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Férfi rúdugrás döntője is lesz 19 órától, az egyetlen kérdés: megdönti-e saját világcsúcsát a svéd Armand Duplantis?

Kiemelt videóink