A Belügyminisztérium újraszabályozná a tanárok számonkérését és telefonhasználatát

oktatás
augusztus 06., 12:01

A tanári munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről és a pedagógusok telefonhasználatáról szóló miniszteri rendelettervezetet tett közzé társadalmi egyeztetésre a Belügyminisztérium. Az észrevételeket augusztus 13-ig lehet beküldeni.

photo_camera Pintér Sándor Fotó: Németh Dániel/444

Az első rész lényegében azt takarja, hogy a kormány kikérdezné a nevelőket, oktatókat, hogy tulajdonképpen tudják-e, milyen meghatározott keretek között kellene tanítaniuk.

A miniszter altalszakmai elvek alapján kudolgozott képzést és a számonkérést az Oktatási Hivatal (OH) szervezi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával. Az oktatóknak tíz órás távoktatási képzésen kell részt venniük.

  • Az óvodai pedagógusokat az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról;
  • a tanítókat, tanárokat a Nemzeti alaptantervről és a szakképzetségükhöz kapcsolódó kerettantervekről, alapprogramokról, érettségi vizsgakövetelményekről szóló ismereteikről fogják faggatni.

Ha valaki a munkáját több szakképzettség alapján végzi, az igazgatóval egyeztetve fogják meghatározni, hogy melyiket kell figyelembe venni. A számonkérést idén szeptember 1. és 2025. január 31. között lehet teljesíteni, és bukás esetén kétszer lehet ismételni. Az OH a képzésről tanúsítványt állít ki, legyen az sikeres vagy sikertelen.

Csak ha gáz van

A tervezet a pedagógusok mobiltelefon-használatáról szóló rendeletet is kiegészítené. Így a pedagógus az órák, foglalkozások és tanulói felügyelet alatt csak nevelésre és oktatásra használhatja a telefonját. Kivéve ha a saját vagy más életét, testi épségét vagy vagyonát fenyegető veszélyt nem tudja másképp elhárítani, vagy ha segítséget kell kérnie.

(via 24.hu)

Kiemelt videóink