Louisiana kormányzója a kötelező osztálytermi tízparancsolat kritikusainak: „Mondd a gyerekednek, hogy ne nézzen oda!”

külföld
augusztus 06., 13:27

Szülők közössége alkotmányellenességgel vádolja Louisiana államot, miután az államban júniusban elfogadtak egy törvény, amely kötelezővé tette a Tízparancsolat kihelyezését az állami iskolák osztálytermeiben, írja az NBC. A szövetségi bírósághoz forduló szülők és jogvédők azzal érvelnek, hogy a jogszabály összeegyeztethetetlen az amerikai alkotmány első kiegészítésével, amely alapján a szülők gyermekeiket bármilyen vallás alapján nevelhetik.

„Mondd a gyerekednek, hogy ne nézzen oda” – reagált a perre az állam republikánus kormányzója, Jeff Landry.

photo_camera Fotó: MARK RALSTON/AFP

A törvényt az alkotmány első kiegészítésének egy másik pontja miatt is támadják „a kongresszus nem hozhat törvényt a vallás intézményének tiszteletben tartásáról vagy annak szabad gyakorlásának tiltásáról”. A törvény az általános iskoláktól az egyetemekig kötelez minden intézményt a tízparancsolatot ábrázoló plakát kiakasztására. Az Istentől eredeztetett, életvitelre vonatkozó szabályokra az új törvény az állami és nemzeti kormányzás alapelveiként hivatkozik.

A törvényhozók a plakát paramétereit is előírták: a parancsolatokat „nagy, könnyen olvasható betűtípussal” kell feltüntetni a 28 centiméterszer 35,5 centiméteres plakáton. Bár az állam támogatását élvező intézményeknek 2025-ig van idejük kirakni a plakátokat, azok gyártására nem kapnak pénzt az államtól.

Kiemelt videóink