Ukrán erők hatoltak be Oroszországba, és két napja nem tudják legyőzni őket az orosz katonák

külföld
augusztus 07., 16:36

Hivatalos és nem hivatalos orosz források arról számoltak be, hogy több száz ukrán katonából álló erő kelt át a határ gyengén védett részén Oroszország Kurszki régiójába kedden reggel. Korábban azt állították, hogy az orosz erők visszaverték a támadást már kedden, de szerdán délben aztán elismerték, hogy a harcok továbbra is folytatódnak.

Képeket is közzétettek, amiken szétlőtt házak láthatóak: azt állítják, Szudzsa városában készültek, és az azokon látható romos épületek ukrán rakétacsapásban sérültek meg. A kurszki terület megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov elmondta, hogy jelentette Putyinnak a műveleti helyzetet. A frontvonalhoz közeli területekről evakuálják a civileket, és 300 embert szállásoltak el ideiglenes szálláson éjszakára.

Szétlőtt ház képe, amelyet a kurszki régió kormányzója tett közzé és amiről azt mondja, Szudzsa városában készült, egy lakóház van rajta, amit ukrán rakétatámadás semmisített meg.
photo_camera Szétlőtt ház képe, amelyet a kurszki régió kormányzója tett közzé és amiről azt mondja, Szudzsa városában készült, egy lakóház van rajta, amit ukrán rakétatámadás semmisített meg. Fotó: -/AFP

Számos tartalom kering főleg Telegram-csatornákon a kurszki helyzetről. Ezen a videón például egy sofőr panaszkodik, arról, hogy miért nem oltják már el a tüzet az orosz tűzoltók, miközben harci repülőgépek szállnak a feje felett.

link Forrás

Az ukránok egyelőre nem szólaltak meg az esettel kapcsolatban, és azt sem tudni, pontosan mi a céljuk azzal, hogy behatoltak Oroszország területére. Elemzők szerint arra akarják kényszeríteni az orosz vezetést, hogy helyezzen át csapatokat erre a területre az ukránok számára nagyon kifeszített front más szakaszairól. Mások szerint az a gázvezeték lehet valamilyen stratégiai céljuk, ami itt lép át Ukrajna területére, és amelyen többek között Magyarország is kapja a gázellátásának jelentős részét orosz forrásból. Orosz források eközben arról spekulálnak, hogy a kurszki atomerőművet célozhatják az ukránok, de erre kevés esély van, már csak azért is, mert az onnan még 60 kilométerre található.

Szerdán délután Putyin is megszólalt a kurszki események kapcsán. Egy Telegramon közzétett videóban ezt mondta: „Mint ismeretes, a kijevi rezsim újabb nagy méretű provokációt hajtott végre: válogatás nélkül lő különböző fegyvernemekből, beleértve a rakétákat is, civil épületekre, lakóházakra, mentőautókra. Közvetlenül az értekezletünk után találkozóm lesz a biztonsági szervek vezetőivel, a védelmi minisztériummal, a vezérkarral, az FSZB-vel, tekintettel a Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrizeti tevékenységére. És meghallgatom kollégáim újabb jelentését arról, mi történik a kurszki területen.”

(Guardian, Meduza)

Kiemelt videóink