Nyilvánosan kritizálta az ukrajnai háborút egy orosz oligarcha

külföld
augusztus 09., 17:43

Ritkán látható nyilatkozatot tett Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha. A milliárdos egy gazdasági fórumon vett részt Japánban, ahol hivatalosan Oroszországot képviselte. A konferencia mellett interjút adott a Nikkei Asia japán újságnak.

Gyeripaszka az interjúban nemcsak az orosz kormány katonai kiadásait kritizálta, hanem „azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet” is követelt. Azt mondta, ha valaki meg akarja állítani a háborút, először a tüzelést kell abbahagynia.

Oleg Gyeripaszka
photo_camera Oleg Gyeripaszka Fotó: Alexander Vilf/Sputnik

A milliárdos kijelentésére hamar reagált Alekszander Dugin is. A háború egyik főideológusának tartott filozófus azt mondta, „Deripaszka álláspontja a különleges katonai művelettel kapcsolatban kétértelmű volt. Most azonban egyértelművé tette, és a másik oldalra állt”.

Gyeripaszka nem először tett háborúellenes kijelentést. Egy héttel az orosz támadás megindítása után arról posztolt a Telegramon, hogy a béke fontos, és az oroszoknak és az ukránoknak a lehető leghamarabb tárgyalóasztalhoz kell ülniük.

Gyeripaszka 2008-ig minden szempontból a legsikeresebb oroszok közé tartozott. Frissen végzett, pénztelen elméleti fizikusként érte a rendszer lazulása 1989-ben, amire azzal reagált, hogy közgazdászdiplomát szerzett, majd terméktőzsdéken kezdett fémekkel kereskedni.

Az ebből szerzett tőkével állami alumíniumipari cégeket privatizált, megalapította a világ második legnagyobb alumíniumvállalatává növő Ruszalt, hogy 2008-ra ő legyen a leggazdagabb orosz és az egész világ nyolcadik leggazdagabbja. A nagy gazdasági világválságban ugyan elvesztette vagyona jelentős részét, de még így is dollármilliárdos maradt.

Vlagyimir Putyin kegyeiből azonban kiesett. A politikus rajta keresztül demonstrálta, hogy az egyszemélyi vezetésre alapozó illiberális rezsimekben mit jelent a hatalom. Putyin személyesen ment be Gyeripaszka egyik gyárába, ahol kamerák kereszttüzében alázta meg a milliárdost. (via Reuters)

Kiemelt videóink