Oroszország erősítést küld a régióba, ahol áttörtek a határon az ukrán katonák

háború
augusztus 09., 14:01

Rakétaindító rendszert, tüzérségi ágyúkat és további fegyverzeteket telepítenek a kurszki régióba, jelentette az orosz állami média a védelmi minisztériumra hivatkozva. Az ukrán erők kedden lépték át a határt a kurszki régiónál, és nyomultak tovább 10-15 kilométernyit az országban Szudzsa városának környékéig. A területen rendkívüli állapotot hirdettek.

photo_camera Sárga nyíllal az ukrán hadsereg útja Oroszországba. A kitüntetett fontosságú város feketével kiemelve Szudzsa.
Oroszország az offenzívára válaszolva légitámadást indított szumi régió különböző pontjai ellen.
Fotó: MURAT USUBALI/Anadolu via AFP

Több ezer oroszt kellett evakuálni a környékről a beszámolók szerint, Putyin negyvenezer forintnak megfelelő összeggel segít a menekülőkön. A kurszki területtel nyugatról szomszédos lipecki régióból is evakuálni kellett oroszokat, miután az ukrán hadsereg dróntámadást hajtott végre energetikai létesítmények és egy légibázis ellen.

photo_camera Orosz hatóságok segítenek az evakuációban. Fotó: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/Anadolu via AFP

A kijevi vezetés csütörtökön azzal indokolta a támadást, hogy remélik, az oroszok így majd változtatnak a háború megítélésén. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök csütörtökön azt mondta, megállították a behatolást, a harcok azonban folytatódtak, és Kreml-közeli katonai bloggerek is ukrán nyomulásról számoltak be. (via BBC)

Kiemelt videóink