Putyin nagyjából negyvenezer forinttal segíti az ukrán támadás elől menekülő oroszokat

háború
augusztus 09., 11:07

Az orosz Kurszki területen zajló ukrán offenzíva miatt kitelepített orosz lakosok fejenként tízezer rubelt, azaz nagyjából negyvenezer forintot kapnak kártérítésként, közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Kyiv Independent szerint.

Az orosz elnök Alekszej Szmirnovval, a terület megbízott kormányzójával tárgyalt, mikor bejelentette az egyszeri kifizetést, hozzátéve, hogy a károkat még fel kell mérniük.

photo_camera Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

Az ukrán erők augusztus 6-án lépték át a határt a Kurszki területnél, és nyomultak tovább az országban, amit Putyin nagymértékű provokációnak nevezett. A kijevi vezetés csütörtökön azzal indokolta a támadást, hogy remélik, az oroszok így majd változtatnak a háború megítélésén. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök csütörtökön azt mondta, megállították a behatolást, a harcok azonban folytatódtak, és Kreml-közeli katonai bloggerek is ukrán nyomulásról számoltak be.

Időközben az Oroszország nyugati részén található Lipecki területen rendkívüli állapotot hirdettek, négy falut pedig péntek reggel evakuálni kellett, miután az ukrán erők dróntámadásba kezdtek, írta a Politico. A támadás energetikai létesítményeket ért, és megzavarta az áramellátást is, közölte Igor Artamonov lipecki kormányzó. Az orosz állami média szerint tűz ütött ki egy katonai repülőtéren.

Kiemelt videóink