Szélsőjobboldali erőszakra uszító közösségi médiás posztjai miatt kapott börtönbüntetést két brit férfi

külföld
augusztus 09., 21:01

Online uszítás miatt börtönbüntetést kapott két brit férfi, akik erőszakra hergelték követőiket a southporti támadás után. Ők az elsők, akiket ilyen bűncselekmény miatt elítéltek a múlt héten kirobbant angliai szélsőjobboldali zavargásokkal kapcsolatban.

A 28 éves Jordan Parlourt 20 hónapos börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát faji gyűlölet szításában. A férfi egy menekülteknek és menedékkérőknek szállást adó leedsi hotel elleni támadásra buzdította követőit.

A 26 éves Tyler Kay pedig 3 év 2 hónapos börtönbüntetést kapott. A férfi az X-en a menedékkérők tömeges deportálását és az őket befogadó szállodák felgyújtását követelte.

Az ügyészség különleges bűncselekményekért és terrorizmus-elhárításért felelős vezetője azt mondta az ítéletek kihirdetése után, hogy érdemes azoknak elgondolkozniuk, akik eddig azt hitték, a billentyűzetük mögött rejtőzködve faji gyűlöletet szíthatnak.

photo_camera Fotó: Andy Barton / SOPA Images/Andy Barton / SOPA Images via Re

Az erőszakos tüntetések azután kezdődtek, hogy egy 17 éves fiatal július 29-én halálra késelt három gyereket és megsebesített kilenc másik embert a Liverpoolhoz közeli Southportban.

Az elkövető, Axel Rudakubana történetesen fekete volt, szülei Ruandából származnak és már régóta Angliában éltek, amikor a fiúk megszületett. A közösségi médiában azonban elterjedt, hogy iszlamista támadásról van szó és ez feltüzelte a helyi szélsőjobboldali embereket, majd később országszerte tüntetések kezdődtek.

A rendőrség mindössze egy hét leforgása alatt 378 embert tartoztatott le. Az angliai zavargások hátteréről ebben a cikkben írtunk bővebben. (via The Guardian)

Kiemelt videóink