Az ukránok azt állítják, elfoglalták a Gazprom gáztranzitállomását, Oroszország rendkívüli intézkedésekről döntött

külföld
augusztus 10., 11:06

Egy pénteken késő este közzétett félperces videóban ukrán katonák láthatók egy olyan Gazprom-logós épületben. Ukrajna azt állítja, a felvétel annak bizonyítéka, hogy az oroszországi, Kurszk térségében zajló offenzívájuk újabb sikereként teljesen ellenőrzésük alá vonták a nagyjából ötezer lakosú Szudzsa városát, beleértve az itt lévő, Gazprom-tulajdonú gáztranzitállomást is, írja a Reuters. Erről a videóról van szó:

link Forrás

„A várost az Ukrán Fegyveres Erők ellenőrzik, a város nyugodt, minden épület épségben van. A stratégiai fontosságú Gazprom létesítmény a 61. különálló sztyeppei brigád 99. gépesített zászlóaljának ellenőrzése alatt áll” – mondja a felvételen egy ukrán egyenruhás katona a Reuters szerint.

A hírügynökség megjegyzi: nem tudták ellenőrizni a videó hitelességét, az ukrán hadsereg vezérkara pedig nem kommentálta, mivel az ukrán hadsereg – és Volodimir Zelenszkij elnök – a szigorú hallgatás politikáját követi a Kurszk térségébe történt fegyveres behatolással kapcsolatban. Az viszont biztos, hogy a videó volt az első demonstráció az ukrán térnyerésről a határ orosz oldalán.

link Forrás

A tranzitállomás megszerzése ellenére az orosz gázszállítások nem álltak le – igaz, a volumenük alacsonyabb, mint az ukrán offenzíva előtt volt. A Gazprom szombatra 39,6 millió köbméter földgáz szállítását irányozta elő, ez több is a pénteki 38,5 millió köbméternél, de kevesebb, mint az ukránok kurszki behatolása előtti 42-42,5 millió köbméter, írta a Portfolio. A gázpiacot így is felbolygatták a kurszki hírek: a holland TTF gáztőzsdén 40 eurón, idei csúcson zárt pénteken a szeptemberi határidős gázkontraktus ára.

És hogy a kurszki helyzet orosz szemszögből egyre súlyosabb, arra utal az a szombat délelőtti hír is, hogy három oroszországi régióban azonnali hatállyal rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el. A Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiókat érintő szigorú biztonsági és terrorellenes lépések mellett Moszkva a térségben összevonja erőit, hogy így ellensúlyozza Ukrajna legnagyobb támadását orosz szuverén terület ellen a háború 2022-es kezdete óta, írja szintén a Reuters.

Az intézkedés drasztikus lépésnek számít. A három régióban az ukrán csapatok kiszorítására hivatkozva az orosz Nemzeti Antiterrorista Bizottság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat szinte teljhatalmat kapott: kitelepítéseket rendelhetnek el, lényegében bárkit lehallgathatnak, korlátozhatják az alapvető szabadságjogokat, illetve a közlekedést és a kommunikációt, emellett nagyobb területeket, akár teljes településeket, utakat zárhatnak le.

Közben, a szombat reggeli és délelőtti hírek szerint, az oroszok katonai válaszcsapása is megkezdődött. A kurszki régióban tankállásokat vettek fel, hogy az ukrán csapatokra lőjenek, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik az ukrán erőket. Igaz, ezeket a közléseket is fenntartásokkal kell kezelni, hiszen Moszkva már a kurszki betörés másnapján azt állította, hogy megállították és visszaverték az ukrán támadókat – azóta ugyebár kiderült, hogy ez korántsem igaz.

A térségben folyó harci cselekmények a kurszki atomerőműre is hatással lehetnek.

A Roszatom szombaton reggel azt közölte ugyan, hogy rendben működik az erőmű, de közben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez azt is bejelentették pénteken, hogy ukrán rakétadarabokat találtak a létesítmény közelében, illetve csökkentették az atomerőmű két épülő blokkján dolgozó munkások számát. Raffael Grossi, a NAÜ főigazgatója úgy fogalmazott, hogy „jelentős katonai cselekmények” folynak az erőmű térségében.

Arról, hogy az ukrán hadsereg mit is művel és miért csinálja azt, amit csinál Oroszországban, itt írtunk bővebben.

Kiemelt videóink