„Nő vagyok”, üzente a gyűlölködőknek az aranyérmes Iman Helif

sport
augusztus 10., 10:02

A péntek esti döntőben a kínai Jang Liut legyőzve aranyérmes lett a nők 66 kilós kategóriájában az algériai bokszoló, Iman Helif.

photo_camera Iman Helif az aranyérmével.
Fotó: AYTAC UNAL/Anadolu via AFP

A győzelem után pedig azt nyilatkozta:

„Teljesen alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek ezen a versenyen. Nő vagyok, mint bármely más nő. Nőnek születtem, nőként éltem, nőként versenyeztem, ehhez nem fér kétség.”

Helif a gyűlölködőkre is kitért, mondván, őket „a siker ellenségeinek” hívja, a saját sikerének pedig különösen jó ízt ad, hogy a támadások árnyékában is képes volt győzni.

A bokszoló üzent az őt korábban kizáró, oroszok által vezetett Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek (IBA) is.

„Ami az IBA-t illeti, 2018 óta az ő ernyőjük alatt bokszolok. Nagyon jól ismernek, tudják, mire vagyok képes, tudják, hogyan fejlődtem az évek során, de most már nem ismerik el az eredményeimet. Gyűlölnek engem, és nem tudom miért. Egy dolgot üzenek nekik: ezzel az aranyéremmel az én méltóságom, a becsületem mindenek felett áll.”

Az algériai bokszoló meccseit végig hatalmas figyelem övezte, főként azután, hogy 46 másodperc alatt győzte le az olasz Angela Carinit, aki a testi épségét féltve adta fel a küzdelmet.

Ezután lángoltak fel a viták Helif és a tajvani Lin Yu-ting nemével kapcsolatban, felidézve, hogy korábban az oroszok által vezetett Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) mindkettőjüket eltiltotta a magas tesztoszteronszint miatt. (Umar Kremljev, az IBA elnöke a két bokszolónő eltiltása után azt is nyilatkozta, hogy a két érintett XY kromoszómákkal rendelkezik, ami a férfiakra jellemző.)

Azt azóta sem sikerült tisztázni, hogy egészen pontosan milyen vizsgálatok alapján zárta ki őket a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség tavaly a világbajnokságon a női versenyből. (Ezt a vébét nyerte Jang Liu.) Mindenesetre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte az indulásukat Párizsban, és a Helif körül kialakult indulatok ellenére is megvédte a bokszolót.

Iman Helif Hámori Luca ellen vívott meccse a magyar közvéleményt is jóformán hisztérikus állapotba kergette, és bár Hámori is kikapott, utólag méltatta ellenfelét, aki zokogva hagyta el a küzdelem helyszínét.

photo_camera Fotó: MEHMET MURAT ONEL/Anadolu via AFP

Iman Helif a folyamatos támadások ellenére menet közben mindössze egyetlen interjút adott, ahol a nemével kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt, csupán annyit üzent:

„Üzenem a világ minden emberének, hogy tartsák tiszteletben az olimpiai alapelveket és az olimpiai chartát, tartózkodjanak a sportolók megfélemlítésétől, mert ennek nagyon erős hatása van. Ez tönkreteheti az embereket, megölheti a gondolataikat, a lelküket és az akaratukat. Emiatt kérem őket, hogy fejezzék be a zaklatást.”

Az XY kromoszómájú női bokszolókról ebben a cikkben írtunk szakértőket megkérdezve.

Kiemelt videóink