Egy ilyen támadássorozat tönkreteheti az embert, hagyják abba a zaklatást - üzente Imane Helif

sport
augusztus 05., 07:34

Az őt ért támadások után interjút adott Imane Helif algériai bokszoló, aki azt mondta, a nemével kapcsolatos tévhitek miatt őt ért gyűlöletkeltő kritikák sértik az emberi méltóságot, és kérte, hogy fejezzék be a sportolók zaklatását.

„Üzenem a világ minden emberének, hogy tartsák tiszteletben az olimpiai alapelveket és az olimpiai chartát, tartózkodjanak a sportolók megfélemlítésétől, mert ennek nagyon erős hatása van. Ez tönkreteheti az embereket, megölheti a gondolataikat, a lelküket és az akaratukat. Emiatt kérem őket, hogy fejezzék be a zaklatást.”

Helif és a tajvani Lin Yu-ting győzelmei váltak a párizsi olimpia legnagyobb sztorijává. Miközben mindketten érmet nyernek, a nemükkel kapcsolatos megalapozatlan kételyek miatt zaklatják őket az interneten.

A 25 éves Helif azt mondta, nagy nyomás és fájdalom volt számára elviselni ezt a megpróbáltatást, bár legalább a közösségi médiától a mentális egészségük érdekében el vannak tiltva. A családjával heti kétszer beszél, reméli, hogy őket nem érintette mélyen. „Aggódnak értem. Ha Isten is úgy akarja, ez a válság egy aranyéremmel végződik, ez lenne a legjobb válasz.”

Helif 46 másodperc alatt győzte le az olasz Angela Carinit, aki a testi épségét féltve adta fel a küzdelmet. Hámori Luca is kikapott, bár ő végigküzdötte mindhárom menetet.

Helif és Lin Yu-ting nemével kapcsolatban azután merültek fel kétségek, hogy az oroszok által vezetett Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) mindkettőjüket eltiltotta a magas tesztoszteronszint miatt. ( Umar Kremljev, az IBA elnöke a két bokszolónő eltiltása után azt is nyilatkozta, hogy a két érintett XY kromoszómákkal rendelkezik, ami a férfiakra jellemző.)

Helif az interjúban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy alávetette-e magát a doppingteszteken kívül más tesztnek is, de azt mondta, hálás a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak azért, hogy határozottan kiálltak mellette. Úgy érzi, ezzel igazságot szolgáltattak neki.

A NOB szóvivője, Mark Adams vasárnap este arról beszélt, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség által végzett tesztek önkényesek voltak, és annyira hibásak, hogy lehetetlen velük foglalkozni.

„Sok oka van annak, hogy miért nem foglalkozunk ezzel. Részben a titoktartás, részben orvosi kérdések miatt, de eleve nem is volt alapja a tesztnek. Az ilyen jellegű adatmegosztás pedig erősen szabályellenes.”

Szerinte nagyon rossz útra vinne, ha gyanú esetén bármely sportoló ellen eljárást indítanának.

(Time, AP)

Kiemelt videóink