MÁV: Több a baleset a vasúti átjárókban

közlekedés
augusztus 11., 13:21

A figyelmetlenség és a KRESZ megszegése egyre nagyobb számban szedi áldozatait a vasúton: a MÁV hálózatán a tavalyinál jóval több a vasúti átjárókban történt balesetek, a gázolások száma – írja az állami vasúttársaság.

A MÁV szerint az idén a vonalain 47 baleset történt vasúti átjáróban, 14-gyel több, mint a tavalyi év megegyező időszakában. A balesetekben tíz ember vesztette életét, tízszer annyian, mint tavaly ilyenkor.

7 ember súlyos, 18 könnyű sérüléseket szenvedett a figyelmetlenség és a KRESZ szabályainak megszegése miatt bekövetkezett balesetekben. A balesetek közel 60 százaléka biztosított, azaz fénysorompóval, illetve félsorompóval kiegészített fénysorompóval védett vasúti átjáróban történt.

A legtöbbször, 29 esetben személyautóval ütközött a vonat, de kamion, teherautó és traktor is okozott balesetet. Idén három gyalogost ütött el vonat, és ugyanennyiszer gázoltak el kerékpárost és motorost vasúti átjáróban.

Összetört autó, miután tehervonattal ütközött Vecsés és Üllő között egy vasúti átjáróban 2020. február 11-én.
photo_camera Összetört autó, miután tehervonattal ütközött Vecsés és Üllő között egy vasúti átjáróban 2020. február 11-én. Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Az elmúlt 16 évben nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset vasúti átjáróban, azokat a figyelmetlenség vagy a KRESZ megszegése okozta – írja a MÁV.

A vasúttársaság 2021-ben egymilliárd, 2022-ben félmilliárd, 2023-ban 150 millió forintos kárral volt kénytelen számolni az útátjárós balesetek miatt, az idén több mint 131 millió forint ez az összeg.

Alegtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza.

A záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik. Évente 800 félsorompó rúdját törik el az autósok. A MÁV hálózatán idén 570 sorompórongálás történt, 79-cel több, mint tavaly ilyenkor.

A MÁV közölte azt is, hogy a tiltott helyen tartózkodás miatt bekövetkezett gázolások száma 32-re nőtt, 20 volt halálos. A tavalyi év azonos időszakában 20 gázolásból 6 volt halálos kimenetelű.

A közlemény szerint nőtt a vasúton történt öngyilkosságok száma is. (MTI)

Kiemelt videóink