Péterfalvi Attila: A NAIH-nak nincs együttműködési megállapodása a Szuverenitásvédelmi Hivatallal

belföld
augusztus 13., 20:50

„A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak nincs élő együttműködési megállapodása a Szuverenitásvédelmi Hivatallal” – mondta Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az atv.hu kérdésére. Elmondta, az SZH korábban kért arról tájékoztatást, hogy voltak-e olyan ügyek a NAIH-nál, amelyek szuverenitási kérdéseket vetnek fel.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Átlátszó hétfőn írta meg, hogy az SZH elnöke, Lánczi Tamás több állami szervet is szuverenitásvédelmi együttműködésre kért fel. Ez különböző információ- és adatgyűjtéseket jelentene az SZH számára. A Magyar Nemzeti Bank az RTL Híradóval közölte is, hogy nincs együttműködési megállapodásuk, de már elkezdték kialakítani a közös munka kereteit.

Péterfalvi szerint a magyarok politikai véleményére, szimpátiájára vonatkozó adatbázisoknak például nincs helyük külföldön, de az EU más országaiban sem. „Ez az én véleményem, akkor is, ha magyar állampolgárokra vonatkozó adatokat indokolatlanul és szükségtelenül külföldön tárolnak és dolgoznak fel, miközben az adatkezelés megoldható lenne Magyarországon is” – mondta, hozzátéve, az ilyen adatkezelés önmagában nem GDPR-ellenes.

Péterfalvi arról, hogy törvényesen kérhet-e az SZH kimutatásokat az MNB-től, azt mondta, ilyen téren az adatkezelésre vonatkozó szabályozás nem tesz különbséget a személyes adatok és a nem személyes adatok kezelése között. Hozzátette ugyanakkor, hogy a GDPR az SZH esetében is érvényes, tehát teljesülnie kell a célhoz kötöttség, a szükségszerűség, az arányosság és az adatminimalizálás alapelvének. Arról nem tudott mit mondani, hogy az SZH-val szemben megáll-e a banktitok vagy az ügyvédi titok kötelezettsége.

link Forrás
Kiemelt videóink