Házkutatás volt Kiss Lászlónál, Óbuda DK-s polgármesterénél, ügyvédje is megerősítette, hogy őrizetbe vették a politikust

bűnügy
augusztus 14., 10:33

Házkutatást tartottak az óbudai korrupciós ügyben Kiss László polgármesternél, írja a 24.hu. A lap szerint a politikust be is vitték a rendőrök.

Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester
photo_camera Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester Fotó: obuda.hu

A Központi Nyomozó Főügyészség szerda reggel közleményt adott ki, abban azt írták, összehangolt nyomozási cselekményeket hajtanak végre egy „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában”. Az „újabb eljárási cselekményekben” csaknem 50 hivatalos személy vesz részt, az akcióban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség is közreműködik.

Az ügyről részletesebb tájékoztatást a „elsődleges nyomozati cselekmények” elvégzését követően, várhatóan csütörtökön adnak.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke párttársa, Kiss László őrizetbe vételéről írt. „Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság. Miért? Mert ugye ebben az esetben szó sincs tettenérésről, ami őrizetbevétel alapindoka. Jogban jártas kollégák persze most megjegyezhetik, hogy igen ám, de akkor is őrizetbe lehet valakit venni, ha valószínűsíthető, hogy a bíróság majd el fogja rendelni a szóban forgó személy előzetes letartóztatást. Ez tényleg így van” – írta Gyurcsány, hozzátéve, „ha Kiss Lacit, Óbuda polgármesterét őrizetbe vették, akkor annak politikai oka volt”.

Ahogy korábban megírtuk, Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét június 18-án vették őrizetbe, minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsították meg, egy hónapos letartóztatását rendelték el akkor.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a gyanú szerint a színlelt szerződésekben leírt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Frissítés (10:43):

Az Óbudai Önkormányzat közleményében azt írja, hogy jelenleg házkutatást tartanak az önkormányzatnál, négy nyomozó tartózkodik az épületben, akikkel mindenben együttműködnek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadják. Megerősítették, hogy Kiss Lászlónál is házkutatás volt, de erről több információ nem áll rendelkezésükre.

„A mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek.

Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást”

– írták, ahogy azt is, hogy miközben kormánypárti sajtó rendszeresen tett közzé részleteket az ügyben, ők nem kaptak tájékoztatást. A szivárogtatások miatt feljelentést is tettek, a polgármestert múlt héten hallgatta meg a rendőrség.

Frissítés 2 (12:58):

Az Index elérte Zamecsnik Péter ügyvédet, Kiss László védőjét, aki azt mondta, nem találkozott a polgármesterrel, de az ügyészi tájékoztatás alapján valóban őrizetbe vették őt.

Kiemelt videóink