Idén is bőven van igény a nemzetbiztonsági célú megfigyelésekre

belföld
augusztus 15., 17:08

Az idei év első felében havi átlagban 109-szer kértek már engedélyt az igazságügyi minisztertől titkos információgyűjtésre – azt viszont nem tudni, hogy Tuzson Bence ebből hányra bólintott rá, írja a hvg.hu. A kérelmezők nemzetbiztonsági célból javasolták egyes emberek megfigyelését, lakásának és autójának átkutatását, valamint lehallgatását.

Tuzson Bence a parlamentben
photo_camera Tuzson Bence igazságügyi miniszter a parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

Idén egészen pontosan 658 ilyen előterjesztés érkezett Tuzsonhoz. Ez havi átlagban egyelőre valamivel kevesebb, mint a tavalyi havi 116.

A nemzetbiztonsági megfigyelés csak miniszteri engedéllyel folytatható, ellentétben a bűnüldözési célúval, amelyhez elég a bírói jóváhagyás – ilyen tavaly havi átlagban 11 történt. Emellett a titkosszolgálatok is végezhetnek külső engedélyhez nem kötött információgyűjtést.

A nemzetbiztonsági célú információgyűjtésekből keletkező információk titkosak, ahogy már maguk a miniszterhez érkező kérelmek is. Az azonban csak a 2021-es Pegasus-botrány óta van úgy, hogy a minisztérium nem adja ki a megadott engedélyek számát – korábban ez az adat nyilvános volt. A kormány ezt úgy magyarázta, hogy korábban is csak a kérelmek számát publikálták, bár korábban egyébként nem ezt mondták.

Kiemelt videóink