Már 16 gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek

bűnügy
augusztus 15., 10:39

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye szerint az óbudai korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak. Azt írják, a korrupciós ügynek már 16 gyanúsítottja van.

A közlemény szerint a nyomozó főügyészség szerdán „összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben”, és az óbudai önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél végzett kutatást és lefoglalást. A főügyészség öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A szerdán kihallgatott gyanúsítottak között van Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség.

A megalapozott gyanú szerint Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester
photo_camera Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester Fotó: obuda.hu

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője.

A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg. Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét június 18-án vették őrizetbe, minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsították meg, akkor egy hónapos letartóztatást rendeltek el.

Kiemelt videóink