Zelenszkij főtanácsadója a kurszki offenzíváról: Rá akarjuk venni Oroszországot a tisztességes tárgyalások megkezdésére

külföld
augusztus 16., 21:34

„Ukrajna nem érdekelt az orosz területek elfoglalásában. Ez nyilvánvaló. Mert kizárólag védelmi háborút folytat, szigorúan a nemzetközi jog keretein belül. De ha potenciális tárgyalásokról beszélünk - hangsúlyozom potenciális -, akkor valahogy az asztalhoz kell ültetni az oroszokat. A saját feltételeink szerint. Egyáltalán nem tervezünk koldulni: »Kérem, üljenek le tárgyalni«. Ehelyett vannak bevált, hatékony kényszerítő eszközeink” – írta pénteken az X-en Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója arról, hogy miért hatoltak be a kurszki régió keleti részére.

link Forrás

Azt írta, a gazdasági és diplomáciai mellett katonai eszközeik vannak, például az, hogy jelentős taktikai vereségeket okoznak. „A kurszki térségben a katonai eszközöket objektíven használjuk, hogy rávegyük Oroszországot egy tisztességes tárgyalási folyamat megkezdésére”.

Podoljak szerint fontos, hogy megváltoztassák az orosz közvéleményt, ami egészen a közelmúltig általában közömbös maradt a harcok iránt, mert azok Ukrajnában zajlottak. „Nyugati szövetségeseink körében van egy bizonyos illúzió, hogy az oroszok között vita van a háborúról. Nem, nincsenek ilyen viták, politikai kérdésekről egyáltalán nem beszélnek ott. Az oroszok nem beszéltek a háborúról, és nagyon jól érezték magukat, mert a halál és a pusztítás tőlük távol tombolt”.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója
photo_camera Mihajlo Podoljak, Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója Fotó: EMIN SANSAR/Anadolu Agency via AFP

Ám amikor a háború elérte a területüket, az oroszok Podoljak szerint megijedtek. „Bár a kurszki térségben zajló harcokra a televízióban úgy hivatkoznak, mint »a határvidéken ismert helyzetre«, a családok és a barátok suttogni kezdtek a fronton kialakult valós helyzetről. Az orosz lakosság pszichológiai állapotának negatív változása újabb érv lesz a tárgyalások megkezdése mellett”.

Kiemelt videóink