Nagy Márton látja a „fogyasztást gátló óvatossági motívumot”

„Fontos lenne idén újraindítani a gazdasági növekedést, ugyanakkor látni kell, hogy a fogyasztást gátló óvatossági motívum oldódása hosszabb időt vesz majd igénybe, több türelemre van szükség” – ezt a szép mondatot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mondta az Indexnek adott interjújában, ahol elmondta, hogy az újraindítást „továbbra is akadályozza” a háború, „a költségvetési és monetáris politika pedig a saját dolgával van elfoglalva, ezért csak fokozatos helyreállásról beszélhetünk”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A hosszú interjúban Nagy Márton arról is beszélt, hogy:

  • A magasabb jövedelműek egyre nagyobb arányban külföldön költik el a pénzüket, az alacsonyabb jövedelműek az elhalasztott fogyasztás helyreállítása helyett inkább az otthonteremtést, lakásvásárlást tartják fontosabbnak.
  • A világjárvány után gyors volt a helyreállás, mivel az egészségügyi válság megoldását követően a fiskális és monetáris politika is nyomta a gázt.
  • Szerinte most viszont az energiaválság lezárását és a főként emiatt megugró infláció letörését követően mindkettő a féket tapossa.
  • Azt reméli, jövőre jön a „békeköltségvetés”, az alacsonyra csökkenő infláció és a kamatok, valamint a célzott gazdaságpolitikai beavatkozások, amik a lakosságot és a kkv-kat támogatják, és együtt a gazdaság számára magasabb sebességfokozat elérését teszik lehetővé.

Szerencsére maradt idő az interjú végén magánjellegű információk megosztására is, így kiderült, hogy Nagy Márton és „csapata” „bírni fogja a munkát”, de ahogy fogalmazott, a családja „keményebb dió”. „A feleségem sokszor mondja, hogy hétvégi apuka vagyok. Mert hétköznap nagyon kevés időm marad a gyerekeimre, és ahogy látjuk itt a minisztérium portfólió-bővülését, ez nem lesz könnyebb. A feleségem nem mindig örül a további feladatoknak, de szerencsére elfogadja és támogat.” Azt is elmondta, hogy nyáron több hetet volt szabadságon, járt Balatonon, Ausztriában, Görögországban.

Kiemelt videóink