Az oroszok nem tervezik Kurszkba átcsoportosítani a kelet-ukrajnában harcoló csapataikat

háború
augusztus 22., 21:28

Oroszország tovább folytatja az offenzíváját a kelet-ukrajnai Donbászban, és nem tervez jelentős erőket átcsoportosítani a kurszki területre, hogy kiszorítsa onnan a betörő ukrán csapatokat, írja a Bloomberg Kreml-közeli forrásokra hivatkozva.

Az ukrán erők kurszki támadása már a harmadik hete tart, de az oroszok még nem tudtak határozott választ adni rá. Az ukránok állítása szerint már 1250 négyzetkilométernyi orosz területet ellenőriznek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a katonai művelet célja egy ütközőzóna létrehozása a kurszki régióban, hogy megvédje Ukrajna határ menti településeit az orosz támadástól. Bár Vlagyimir Putyin csütörtökön arra utasította a helyi tisztviselőket, hogy gondoskodjanak a területről kimenekített emberek ellátásáról, a válaszcsapásokról nem beszélt. A kurszki területi kormányzó 133 ezerre becsülte a menekültek számát.

A lapnak egy szakértő úgy becsülte, hogy az ukránok kiszorításához 40-50 ezer katonára lenne szüksége Oroszországnak. Az átcsoportosítás helyett az orosz hadsereg többnyire sorkatonákat vet be a területen. Ők zömében 18-19 éves fiatalok, akik az egyéves kötelező kiképzésükön vesznek részt, és akikkel kapcsolatban Putyin a háború kezdetén megígérte, hogy nem fogják őket az ukrán frontra küldeni.

Közben az oroszok fokozatosan nyomulnak előre a kelet-ukrajnai Donyecki területen Pokrovszk felé, ami az ukrán erők fontos logisztikai központja. Az ukrán vezérkar közölte, hogy a harcok folytatódnak a Torecktől keletre fekvő Pivnicsne és Zalizne településeken, valamint magában Toreckben.

Kiemelt videóink