Azért indított vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency International ellen, mert őket okolják az uniós pénzek befagyasztásáért

POLITIKA
augusztus 24., 17:17

Sajnos ilyesmire csak ritkán kerül sor, de tagadhatatlan, hogy egymással perben álló felek vitáját sokkal izgalmasabb hallgatni, mint azt nézni, ahogy a közpénzekkel kitömött fesztiválok meghívott elemzői kényszeredetten összevigyorognak. Szombat délután úgy ült le egymással szembe a tihanyi Tranzit Fesztiválon Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke és Ligeti Miklós a Transparency International (TI) jogi igazgatója, hogy az állami hivatal épp két hónapja vonta eljárás alá a korrupcióellenes szervezetet.

A szervezők a hangulatot azzal fokozták, hogy a pártatlan vitavezetést arra a Kunfalvi Nórára bízták, aki tavaly még Rogán Antal minisztériumában a Miniszterelnöki Online Kommunikációs Főosztályt vezette. Kunfalvi egyszer közbe is avatkozott, amikor úgy érezte, túl sokat beszéltek a lopásokról.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Kunfalvi Nóra vitavezető és Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke
photo_camera Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Kunfalvi Nóra vitavezető és Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Hamar kiderült, hogy Lánczi Tamásnak már alapból azzal is gondja van, hogy egy civil szervezet korrupciókutatással foglalkozik. Szerinte a Transparency International semmilyen legitimációval nem rendelkezik, „magát kikiáltotta a korrupció elleni harc hősévé”. Majd azt tanácsolta nekik:

Ha valakinek a korrupcióval problémája van, akkor a legegyszerűbb, ha megpróbál közhatalmat szerezni. Elindul a választáson, kéri a magyar emberek bizalmát, képviselő lesz, többségbe kerül a parlamentben, kormányt alakít, és akkor fel tud lépni a vélt vagy valós korrupció ellen.

Majd azzal vádolta Ligetit, hogy politikai tevékenységet végeznek külföldi pénzből, aminek az egyetlen célja, hogy a legitim kormány gyengítsék.

Ligeti elavult, kádárista felfogásnak tartja, hogy a korrupció elleni küzdelem a hatalom privilégiuma lenne. „Ha ez lenne az általános nézet, akkor teljesen szükségtelen lenne olyan szabályokban gondolkodni, hogy a polgároknak védelmet nyújtunk a közérdekű bejelentések esetén.” Szerinte a polgár a biztonságot, a korrupció elleni küzdelmet, a jó közérzetet az államhatalommal együttműködésben teremti meg és tartja fenn. Az államnak pedig nincs monopóliuma arra, hogy meghatározza a korrupció elleni küzdelem keretét.

Amikor Lánczi felhozta a Transparency International külföldi támogatásait, Ligeti azzal kezdett el viccelődni, hogy ha az Alapjogokért Központ mögött álló céghez hasonlóan ők is kaphatnának évi 3,5-4 milliárd forintot a Batthyány Lajos Alapítványtól, csak nem viselkednek a hatalom számára jól.

Miattuk nem jönnek az uniós pénzek

Lánczi most sem sokat mókolt azzal, hogy semleges hivatalvezetőnek mutassa magát, kerek perec kimondta, hogy károsnak tartja a Transparency tevékenységét. Szerinte már azzal is sok kárt okoznak, hogy a szervezet „Magyarország rossz hírét kelti, valótlanságokat terjeszt”. A vizsgálatukkal pedig azt akarják kideríteni: milyen szerepe volt a Transparencynek abban, hogy Magyarország nem jut hozzá az uniós forrásokhoz.

Ugyanis annak a jelentésnek az alapját, ami az Európai Bizottság döntéselőkészítő anyaga volt, azt ti csináltátok, a ti korrupciós indexetek képezte az alapját, ami egy rendkívül gyenge lábakon álló, manipulatív és végtelenül hamis képet sugárzó index.”

A hivatalvezető szerint ennek ellenére úgy tűnt, mintha egy „független szakértői vélemény lenne, és ennek alapján jelenleg visszatartják az európai uniós forrásokat. Ez egy kézzelfogható kár”.

Ezt az érvelést Ligeti ahhoz hasonlította, mint amikor ha „csúnya a kép, ami a tükörből visszanéz, akkor letakarjuk a tükröt, szidjuk vagy összetörjük. Nem azzal van a probléma tehát, hogy Magyarországon súlyos a korrupció, ellopják a közpénzeket.” Szerinte azért nem jönnek a pénzek, mert Magyarországon nagyon súlyos korrupciós problémák vannak, a a támogatásokat „a magyar kormány és baráti köre ellopja”.

Nem azért veszít a nemzetállamok versenyében sajnos a NER, mert a Transparency International Magyarország leleplezi a korrupciót, és rámutat arra, amikor nem hatékonyan, a haveroknak juttatva a közpénzt, százmilliárdokat herdálnak el, hanem azért, mert rossz a kormányzás minősége. És ennek köszönhetően Magyarország a lehetőségei alatt teljesít” - mondta Ligeti. Majd amikor arról kezdett beszélni, hogy az EU-ból érkezett pénzt „zömében ellopták”, a propagandaminisztérium főosztályvezetője félbeszakította.

link Forrás

Vége a játéknak

Amikor Ligeti kétségbe vonta a Szuverenitásvédelmi Hivatal létjogosultságát, Lánczi bepöccent, és rátért a Transparency elleni vizsgálatra, amiben Ligetiék csak a feltett kérdések egy részére válaszoltak. „Ti most egy állami szervvel kerültetek szembe, nem egy másik civil szervezettel vitatkoztok. Most nem ti kérdezitek fel az államot, hanem a hivatal kérdez föl titeket. Tudom, hogy ez furcsa, tudom, hogy ez kellemetlen, szokatlan, erre nem voltatok felkészülve, de ettől még ezeket az adatokat szolgáltatni kell.” Erre Ligeti azzal vágott vissza, hogy nem kell adatokat szolgáltatniuk, mivel a hivatalról szóló törvény szerintük ellentétes az Alaptörvénnyel, amire Lánczi még jobban bepöccent.

„Azt értsétek meg, hogy ti nem álltok a magyar állam fölött. A magyar állam legitimitása megkérdőjelezhetetlen. Ez egy 1000 éves állam, a ti szervezetetek 20 éves, és semmilyen legitimitása nincs. A saját magatok által teremtett legitimitásba próbáltok kapaszkodni, abba, hogy ti valamiféle nemes célokért küzdötök. Az a helyzet, hogy ennek a játéknak mostantól vége. Nektek válaszolni kell ezekre a kérdésekre.”


Kiemelt videóink