Gondolta bárki is, hogy büntetlenül megúszhatják az észak-koreai pingpongosok, hogy dél-koreaiakkal mosolyognak egy fotón?

sport
augusztus 25., 11:26

"Ideológiai vizsgálat" folyik a szelfiről elhíresült két észak-koreai pingpongos, Ri Dzsongszik és Kim Kumjong ellen Phenjanban, írja a Korea Times az észak-koreai ügyekre specializálódott Daily NK-ra hivatkozva. A két ezüstérmes sportoló a kínai aranyérmesekkel és a dél-koreai bronzérmesekkel szerepel egy fotón, a képet a a dél-koreaiak készítették a dobogón, ráadásul egy Samsunggal.

photo_camera Fotó: WANG ZHAO/AFP

A lap szerint az olimpiai csapat minden tagjának át kell esnie egy egy hónapos, háromlépcsős "ideológiai kiértékelési folyamaton", először a Koreai Munkáspárt Központi Bizottsága, aztán a sportminisztérium, majd a csapat értékeli őket. Az egész folyamat lényege, hogy "megtisztítsák" a külföldről hazatérőket a "szennyeződéstől", aminek a nem kommunista országokban ki voltak téve.

A "kiértékelés" utolsó lépcsőfokának része az is, hogy az olimpiai csapattársakat lehet kritizálni, és a saját cselekedeteit is értékelheti mindenki. Egy szakértő szerint a két pingpongos esetleg azzal megúszhatja a a büntetést, hogy kemény önkritikát gyakorol, írja a lap.

A sportolókkal szembeni elvárások világosak voltak: előre figyelmeztettek mindenkit, hogy nem szabad dél-koreai, vagy más külföldi sportolókkal interakcióba keveredni.

Kiemelt videóink