Zelenszkij: A rakéta és a drón ötvözetéből új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában

háború
augusztus 25., 18:22

A rakéta és a drón ötvözetéből új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában – jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint az új hibrid fegyvertől azt várják, hogy csapást tudnak majd mérni vele azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek bevetésre indulnak ukrajnai célpontok ellen.

Volodimir Zelenszkij beszédet mond a 33. függetlenség napi ünnepségen a kijevi Szent Szófia téren 2024. augusztus 24-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij beszédet mond a 33. függetlenség napi ünnepségen a kijevi Szent Szófia téren 2024. augusztus 24-én. Fotó: SERGEI CHUZAVKOV/AFP

Zelenszkij a Facebookon jelentette be, hogy szombaton volt a Paljanicja névre keresztelt új fegyver első sikeres harci bevetése. Az ukrán elnök felidézte, hogy Oroszország a 2,5 éve tartó háborúban kb. 10 ezer, különféle típusú rakétával és több mint 33 ezer siklóbombával támadta Ukrajnát.

Most viszont Ukrajnának olyan fegyver van a kezében, amivel képes lehet megtörni az orosz légierő támadóerejét – közölte Zelenszkij, aki szerint a Paljanicja kifejlesztése másfél évet vett igénybe, és a tervek szerint gyorsan kiterjesztik a gyártását.

Zelenszkij azt nem közölte, mekkora hatótávolságú az új fegyver, ahogyan azt sem árulta el, hogy az első bevetése hol történt. (MTI)

Kiemelt videóink