Lemondta dubaji koncertjét Macklemore, ezzel tiltakozik az Egyesült Arab Emírségek szudáni polgárháborúban játszott szerepe ellen

külföld
augusztus 26., 06:57

Az amerikai rapper, Macklemore lemondta októberi dubaji koncertjét, mivel szerinte az Egyesült Arab Emírségek szerepet játszik a szudáni humanitárius válságban és népirtásban azzal, hogy támogatja a kormánycsapatok ellen harcoló félkatonai erőket.

photo_camera Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A Guardian arról ír, hogy bár az Egyesült Arab Emírségek többször is tagadta, hogy támogatná a Rapid Support Forces (RSF) nevű paramilitáris fegyveres alakulatot és vezetőjüket, Mohamed Hamdan Dagalót, az ENSZ szakértői januárban hiteles bizonyítékokat mutattak be, amik szerint az ország hetente többször küldött fegyvereket az RSF-nek Észak-Csádból.

A négyszeres Grammy-díjas Macklemore szombaton az Instagramon közzétett bejegyzésében azt írta, sokan kérték arra, hogy a „szudáni nép iránti szolidaritásból mondjam le a koncertet a folyamatban lévő népirtásban és humanitárius válságban játszott szerepük miatt”. A zenész arról írt, hogy részben azért gondolta át a fellépést, mert a közelmúltban nyilvánosan támogatta a palesztinokat az Izrael-Hamász háborúban.

„Tudom, hogy ez valószínűleg veszélyezteti a jövőbeni fellépéseimet a környéken, és őszintén utálom, hogy cserben hagyom a rajongóimat. Én is nagyon izgatott voltam. De amíg az Egyesült Arab Emírségek nem hagyja abba az RSF felfegyverzését és finanszírozását, addig nem fogok ott fellépni” – írta, hozzátéve, hogy nem ítélkezik, más, az országban fellépő művészek felett. „De felteszem a kérdést a Dubajban fellépni tervező társaimnak: Ha a platformjainkat a kollektív felszabadítás mozgósítására használnánk, mit érhetnénk el?”

Égő repülőgép füstje a kartúmi reptéren az RSF és a hadsereg összecsapásai alatt, 2023. április 17-én
photo_camera Égő repülőgép füstje a kartúmi reptéren az RSF és a hadsereg összecsapásai alatt, 2023. április 17-én Fotó: STRINGER/REUTERS

A szudáni hadsereg és a darfúri háború milicistáiból alakult félkatonai szervezet, a Rapid Support Forces (RSF) már 2023 áprilisa óta harcol egymással. Ehhez a következők vezettek: Szudánban 2019-ben elkergették Omar el-Basír diktátort. Ehhez civil tüntetők, valamint két hadsereg összefogása kellett. Egyikük a szudáni hivatalos hadsereg, a másik a Rapid Support Forces (RSF) nevű paramilitáris szervezet. A hadsereg a kartúmi politikai-gazdasági elithez áll közel. Az RSF-et el-Basír hozta létre a 2000-es évek elején, hogy a darfúri konfliktusban elvégezzék a piszkos munkát.

2019 óta Szudán folyamatos válságban van, több kormányváltás is volt. A civilek fokozatosan kiszorultak a hatalomból a fegyveresek kárára. Az ország de facto vezetője a katonaság főparancsnoka, Abdel-Fattah Burháni tábornok lett, helyettese pedig az RSF-et vezető Mohamed Hamdán Daglo, ismertebb nevén Hemedti. A hadsereg és az RSF, illetve Burháni és Hemedti között folyamatosan nőtt a feszültség, többek közt azért, mert az utóbbiak nem voltak hajlandóak betagozódni a „hivatalos” fegyveres erőkbe.

Szudánban egyre súlyosabb a humanitárius katasztrófa, az Unicef szerint a több mint 15 hónapja tartó háború következtében már hivatalosan is éhínség pusztít egy több százezer embernek otthont adó észak-darfúri menekülttáborban. Az ENSZ tavalyi becslései szerint a konfliktus kirobbanása óta több százezer szudáni menekült el az országból, míg közel négyszázezren belső területekre menekültek. Januárig a harcoknak legalább 15 ezer halálos áldozatuk és több tízezer sérültjük volt, köztük rengeteg civil.

Kiemelt videóink