Orosz szabotázs fenyegetése miatt rendelhettek el riadót a geilenkircheni NATO-bázison

külföld
augusztus 26., 20:11

A geilenkircheni NATO-légitámaszpontot fenyegető esetleges orosz szabotázsakcióval kapcsolatos hírszerzési információk miatt a múlt héten ideiglenesen megemelték a biztonsági szintet – jelentette a DPA német sajtóügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva.

A Tagesspiegel azt írja, egy külföldi hírszerző szolgálat „komoly jelzést” adott egy, a NATO-bázis elleni, valószínűleg drónok bevetésével járó orosz szabotázsakciót előkészítő akciókról. A NATO észak-rajna-vesztfáliai légi támaszpontján péntek nagy részében a második legmagasabb biztonsági szintet léptették életbe.

Az információ kézhezvétele után az összes nem létfontosságú személyt hazaküldték, hogy minimalizálják a lehetséges kockázatot, de a légiforgalom továbbra is normálisan működött. Mivel a légibázison nem történt semmilyen incidens, a biztonsági szintet péntek délután a korábbi szintre csökkentették.

Kb. 1600 ember dolgozik a légibázison, ami most elsősorban a NATO keleti hadszínterének légtérellenőrzésére használt speciális repülőgépeket állomásoztat – közölte a NATO szóvivője. A bázis radarja több mint 400 km-es távolságban képes más repülőgépek lokalizálására és azonosítására.

Rendőrautók a geilenkircheni NATO-légibázisnál 2024. augusztus 23-án.
photo_camera Rendőrautók a geilenkircheni NATO-légibázisnál 2024. augusztus 23-án. Fotó: Christoph Reichwein/DPA via AFP

A közelmúltban Németországban szabotázsfenyegetések sorozatát jelentették. Két hete a geilenkircheni bázist és egy másik, a kölni repülőtér közelében lévő katonai bázist ideiglenesen lezárták, mivel a hatóságok egy lehetséges vízellátási szabotázs ügyében nyomoztak. A Köln-Wahn légibázis a Németországban kiképzett ukrán katonák egyik fő közlekedési csomópontja. Júniusban orosz szabotőrök felgyújtották a Diehl védelmi vállalat egyik berlini fémgyárát, nyugati biztonsági tisztviselők szerint azért, hogy megzavarják az Ukrajnába irányuló kritikus fegyver- és lőszerszállítmányokat. (Politico)

Kiemelt videóink