Zelenszkij: Ukrajna nem korlátozhatja a nagy hatótávolságú képességeit

háború
augusztus 26., 14:22

Volodimir Zelenszkij videóüzenetben beszélt arról, hogy reggel szinte egész Ukrajnát bombázta az orosz hadsereg, több embert meggyilkolva.

link Forrás

Az ukrán elnök azt mondta, országszerte folynak az orosz csapások következményeinek felszámolására irányuló erőfeszítések. Ez volt az eddigi egyik legnagyobb támadás: a kombinált csapásban több mint száz különböző típusú rakéta és kb. száz – iráni gyártású – Sahíd drón vett részt.

Zelenszkij szerint, mint a legtöbb korábbi orosz csapás, ez is hasonlóan alattomos volt, és kritikus polgári infrastruktúrát célzott. Az energiaszektor jelentős károkat szenvedett, de az áramkimaradással érintett minden területen folynak a helyreállítási munkálatok.

Az ukrán elnök szerint rendkívül fontos, hogy Ukrajna partnerei betartsák a közösen vállalt kötelezettségeket, különösen a légvédelmi rendszerek, rakéták tekintetében. Ezenfelül végre össze kell fogni az orosz rakéták és drónok lelövésére irányuló erőfeszítéseinkben – mondta Zelenszkij.

Ma Volinyi, Lviv, Ivano-Frankivszk, Vinnicja, Hmelnickij és Ternopil régiókban voltak a célpontok. „Ukrajna-szerte sokkal többet tehetnénk az életek védelme érdekében, ha európai szomszédaink légiereje a mi F-16-osainkkal és légvédelmi rendszereinkkel összehangoltan működne. Ha ez az egység a Közel-Keleten hatékonynak bizonyult, akkor Európában is működnie kell. Az élet mindenhol ugyanolyan értéket képvisel” – mondta Zelenszkij.

Azt mondta, Putyin hű önmagához: egy beteges teremtmény, ami már régóta világos mindenkinek. De az ukrán elnök szerint Putyin csak azokon a határokon belül cselekedhet, amiket a világ szab neki. „A gyengeség és a nem megfelelő válaszok táplálják a terrort. Minden vezető, minden partnerünk tudja, hogy milyen határozott lépésekre van szükség ahhoz, hogy ezt a háborút igazságosan fejezzük be” – mondta Zelenszkij.

Szerinte Ukrajna nem korlátozhatja nagy hatótávolságú képességeit, amikor a „terroristáknak nincsenek ilyen korlátai”.

„Védelmezőinket nem lehet korlátozni a fegyvereikben, amikor Oroszország beveti a teljes arzenálját, ideértve a Sahídeket és az Észak-Koreából származó ballisztikus rakétákat. Amerikának, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és más partnereinknek megvan a hatalmuk, hogy segítsenek megállítani ezt a terrort. Most van itt az ideje a határozott fellépésnek” – mondta Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij 2023. szeptember 6-án Kijevben.
photo_camera Volodimir Zelenszkij 2023. szeptember 6-án Kijevben. Fotó: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AFP

Andrej Kartapolov, az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője közölte, hogy az orosz fegyveres erők Ukrajnára mért csapása „egyebek mellett válasz az ukrán fegyveres erőknek a Kurszki területen végrehajtott provokációjára”, és Kartapolov szerint lesz folytatás. (Meduza)

Kiemelt videóink