Az ukránok ismét engedélyt kérnek az amerikaiaktól, hogy oroszországi célpontok ellen is bevethessék a tőlük kapott nagy hatótávolságú fegyvereket

külföld
augusztus 27., 14:39

Ukrajna újabb próbát tesz, hogy engedélyt szerezzen az Egyesült Államoktól a nagy hatótávolságú amerikai fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetésére.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Andrij Jermak elnöki tanácsadó a héten Washingtonba utazik, hogy a kérdésben tárgyaljon az amerikai kormány képviselőivel. Az ukránok egy listát is visznek magukkal. Ezen olyan orosz célpontok vannak, amiket az ukránok szerint amerikai fegyverekkel el tudnának találni.

Az amerikai kormány az elmúlt hónapokban azért nem járult hozzá a korlátozás feloldásához, mert szerintük az akciók nem hoznának érdemi előrelépést, miután Oroszország a határtól távolabb költöztette stratégiai célpontjait. Az ukrán vezetés azonban időközben talált olyan célpontokat, amiket elérhetőnek tart az amerikai fegyverekkel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői közleményében azt írta, a terroristák korlátozások nélkül használhatják a fegyvereiket, ezért az életüket védő ukránokat sem szabadna ilyen szabályokkal korlátozni.

Volodimir Zelenszkij és Joe Biden
photo_camera Volodimir Zelenszkij és Joe Biden Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Zelenszkij múlt pénteken telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel. A korlátozás lehetséges feloldására nem tértek ki, Biden azonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb, 125 millió dollárt értékű fegyverszállítmányt küld Ukrajnának.

Biden májusban adott engedélyt Ukrajnának, hogy az Egyesült Államoktól érkezett fegyverekkel csapást mérhessen oroszországi célpontokra, de csak Harkiv régió közelében. (via Politico)

Kiemelt videóink