Rossi mester egy nem létező, Láthatatlan Kommentelővel vitatkozott, és név szerint pécézte ki Szoboszlait, Orbánt és Schafert

sport
augusztus 27., 16:28

Mintha nem százszázalékosan sikerült volna kilazítania magát a nyáron Marco Rossinak. A magyar válogatott szövetségi kapitánya a keddi sajtótájékoztatóján már megint egy csak általa hallott Láthatatlan Kommentelővel vitatkozott, és kissé meglepő módon név szerint kritizált több kulcsjátékost.

Az eseményt abból az alkalomból szervezték, hogy Rossi kihirdette a friss válogatott keretet az ősz eleji Nemzetek Ligája-meccsekre. Ha van ország Európában, ahol lényegében osztatlan lelkesedés veszi körül a Nemzetek Ligáját, akkor az Magyarország. A sok évtizedek után újra menő magyar válogatott sorozatban bravúreredményeket ért el benne, és feljutott a legmagasabb osztályába, igazi elitválogatottak közé. Ráadásul a 2020-as Eb-re is az NL-szereplésének köszönhetően jutott ki, miután a selejtező csoportjában csak 4. lett, de a Nemzetek Ligájának köszönhetően pótselejtezőt játszhatott.

Rossi kedden ehhez képest arról beszélt, hogy az NL-szereplés milyen fontos a vb-selejtezők sorsolásának szempontjából, és hogy

„Aki azt mondja, a Nemzetek Ligája nem fontos, az vagy nem ért hozzá, vagy elmentek neki otthonról – nem tudom, melyik a rosszabb.”

Ha van, amit soha senki se mondott, akkor ez az.

Szegény Rossi a jelek szerint a válogatott Eb-szereplését sem tudta teljesen feldolgozni, pedig – hacsak Orbán Viktor privátban le nem cseszte szegényt – nyilvánosan nem nagyon érte különösebb kritika miatta. Most viszont újra előhozta az irreális elvárásokat – ahogy öt nappal ezelőtt is –, és már erről beszélve beszólt pár játékosának, igaz, ekkor még név nélkül:

„Az Eb-n megvertük Skóciát, aminek a kerete hatvan-hetven millió euróval ér többet, mint a miénk. Ez jó eredmény, miközben a közvélemény átlagos eredménynek könyvelte el. Kikaptunk Svájctól és Németországtól, ezek lényegesen jobb csapatok nálunk. Az, hogy korábban megvertük a németeket, az angolokat, a szerbeket, döntetlent játszottunk a franciákkal, kivételes eredmények. Ezek után irreális elvárásokkal találkoztam Magyarországon, amire néhány játékosom megnyilvánulása is ráerősítettek – de az enyéim nem.”

Aztán már neveket is mondott. Szintén az Eb-t értékelve név szerint vett elő három kulcsembert, akik közül Szoboszlai utóbb bevallottan és jól láthatóan sérült volt, Schäfer pedig nemrég tért vissza egy hosszan gyógyuló, brutális sérülés után:

„Ami a formát illeti: az Eb-n öt-hat kulcsjátékosunk közül minden második alulteljesített, nem értek fel önmagukhoz. Willi Svájc ellen több hibát követett el, mint előtte a teljes bajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Két hónappal korábban a Real Madrid ellen MVP volt a Bernabéuban. Hasonló mondható el Szoboszlairól és Schäferről is."

Orbánt illetően abszolúte igaza van, de azért kissé meglepő, hogy utólag nyilvánosan kiosztotta azt az embert, akinek talán a leginkább köszönhető a magyar válogatott utóbbi években tapasztalt, még mindig kissé hihetetlen felemelkedése. Azzal együtt, hogy az Eb-n tényleg hibát hibára halmozott, rá nem jellemző módon.
Szegény Szoboszlai pedig jól láthatóan mindent megtett, de nem volt a testi képességeinek birtokában, akadt meccs, ahol már sprintelni sem tudott. Rossi pár mondattal később el is ismerte, hogy

„Számomra kihagyhatatlan játékos, még rosszabb fizikai állapotban is játszatnom kell.”

A keretben újonc: Gergényi Bence (Újpest), Nikitscher Tamás (Kecskemét), Yaakobishvili Antal (Girona) és Vas Gábor (Paks

Kihagyás után visszatér: Dárdai Palkó (Hertha) és Tóth Balázs (Vidi)

Játékpercek híján kimaradt: Lang Ádám, Fiola Attila, Szalai Attila és Callum Styles

A keret pedig így néz ki:

KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)

VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Gergényi Bence (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vas Gábor (Paks), Yaakobishvili Antal (Girona – Spanyolország)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Rapid Wien – Ausztria), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin – Németország),

TÁMADÓK: Ádám Martin (Aszterasz Tripolisz – Görögország), Csoboth Kevin (St. Gallen – Svájc), ifjabb Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Torino – Olaszország), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Kiemelt videóink