Az FBI nem tudja eldönteni, hogy Trump merénylője jobbos volt-e, vagy balos

külföld
augusztus 29., 10:24

Hat héttel a Donald Trump elleni merényletkísérlet után az FBI még mindig nem tudja, mi motiválhatta a támadót, írja a Politico. A szervezet kiterjedten elemezte Thomas Crooks online tevékenységét, és elmondásuk szerint értékes betekintést kaptak a gondolkodásmódjába, de az indítékot így sem sikerült megtalálniuk. Az FBI egyelőre annyit állít: nincs jele annak, hogy Crooksnak lettek volna társtettesei, vagy hogy külföldi szervezetekkel állt volna kapcsolatban.

A szervezetnél annyira a sötétben tapogatóznak, hogy még azt sem tudnák megmondani, Crooks jobboldali vagy baloldali volt-e. Az FBI szerint Crooks inkább általában egy eseményen akart támadást elkövetni, és több célpontot is fontolóra vett, mielőtt kiválasztotta volna Trump gyűlését.

photo_camera Fotó: REBECCA DROKE/AFP

2023 szeptemberében Crooks egy netes fiókjával Trump kampányának menetrendjének nézett utána, 2024 áprilisától pedig Joe Biden eseményei után is kutatott. Július 6-án regisztrált Trump gyűlésére, majd megpróbálta részletesen felderíteni az eseményt befogadó helyszín területét.

Ezen túl Crooks az FBI szerint egészen 2019 óta érdeklődött a házilag összeállítható robbanószerek iránt. A merénylet napján az autójában házi készítésű robbanószerkezetet is találtak, amelyek legálisan beszerezhető alapanyagokból készültek.

Kiemelt videóink