Nem tudni, ki lehet az a magyar vállalkozó, aki papíron gazdagabb, mint a leggazdagabb magyarok együttvéve

gazdaság
augusztus 29., 09:17

Egy magyar üzletember két cégének – év végi beszámolójuk alapján – 13,5 ezer milliárd forintjuk van. Ez nem annyira kevés, tekintve, hogy Mészáros Lőrinc vagyona sem éri el a becslések szerint az 1 ezer milliárd forintot, szúrta ki a G7.

photo_camera Pénz Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A szóban forgó egyik vállalat a korábban teljesen ismeretlen Donor Zrt., amelyben a beszámoló szerint 2023 végén 6534 milliárd forint volt. Ez jelenleg hibernált állapotban van (ami jogilag értelmezhetetlen), ezért se bevétele, se költsége nincs. Mindezt úgy, hogy november végén alapították, és alkalmazottai sincsenek.

A cégbírósághoz leadott iratok szerint a cégben az egyedüli tulaj tavaly decemberben 4532 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre. A tőke mellett 2002 milliárdos hosszú lejáratú kötelezettsége, tartozása van a vállalkozásnak. A beszámoló szerint azonban ez a pénz egyetlen részvényestől érkezett, tehát a tulaj tavaly év végén több mint 6500 milliárdot tett a cégbe.

A vállalkozó egy másik, hasonló felépítésű céget is tulajdonol. Ez a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt., amelyben szintén tavaly év végén emeltek tőkét, csekély 5099 milliárd forinttal. Ez is tartozik nagyjából 2000 milliárd forinttal –szintén a tulajdonosnak.

A portfólió egyik vállalkozás esetében sem túl sokszínű: a beszámoló szerint minden pénzük brazil állampapírokban van. A lap szerint az értékpapírok lejáratának dátuma a cégek amúgy is nehezen hihető számait még gyanúsabbá teszi, hiszen tizenkét év múlva kifutó brazil dollárkötvény elvileg nem is létezik.

Ráadásul ha a cégek tényleg ekkora összegben rendelkeznek brazil kötvényekkel, akkor a tulaj Brazília egyik legnagyobb hitelezője. A két társaságban lévő vagyon a dél-amerikai ország teljes adósságállományának durván két és fél százalékát teszi ki.

A cégek egyetlen részvényese egy Máltán élő magyar üzletember, T. János György. A vállalkozónak van egy máltai cége is, amelyben érdemi vagyon nincs, inkább csak veszteséget termel. Az üzletember neve azonban ezzel a máltai céggel szerepelt az offshore-befeketetésekről szóló adatbázisban, a Paradise Papersben.

T. János György a két cégével Európa 5., a világ 36. leggazdagabb embere kellene legyen, akkora vagyonnal, ami másfélszer több, mint a 100 ismert leggazdagabb magyaré együttvéve, írja a lap.

Kiemelt videóink