Belügyi államtitkárrá nevezték ki Sztojka Attila volt romaügyi biztost

POLITIKA
augusztus 30., 08:12

A miniszterelnök javaslatára Sulyok Tamás köztársasági elnök kinevezte, Orbán Viktor pedig ellenjegyezte dr. Kósa Ádámot és Sztojka Attilát, így szeptember elsejétől mindketten a Belügyminisztérium államtitkárai - derült ki a csütörtök esti Magyar Közlönyből. Hogy ezen belül pontosan mi lesz a feladatuk, az nem derül ki a rendeletből.

photo_camera Sztojka Attila Fotó: Németh Dániel/444

Augusztus elsején derült ki, hogy a kormány döntése alapján Sztojka Attilát a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosi pozíciója alól épp szeptember elsejei hatállyal mentették fel.

Sztojkát 2021-ben nevezték ki roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Egy évvel később előkerült egy hangfelvétel, amin arról beszélt, hogy BM-esként mindenkiről tud mindent, beleértve, hogy kivel mikor mit beszélnek, illetve pénzes lehetőségeket ígért a Fideszhez húzó roma politikusoknak, akik a támogatás fejében megfelelő „politikai teljesítményt” nyújtanak. Sztojkát pár hónappal később újra kinevezték kormánybiztosnak.

Sztojka a Fidesz országgyűlési képviselője, Cigány Közösségek Szövetsége (CIKÖSZ) nevű szervezete nyerte június 9-én az országos roma önkormányzati választást. Belügyi államtitkári pozíciója mellett a képviselőséget is megtarthatja.

Kósa Ádám 2009 óta volt a Fidesz EP-képviselője, ő volt az első olyan európai parlamenti képviselő, aki jelnyelven kommunikált. Idén viszont némi meglepetésre csak kieső helyet (17.) kapott a Fidesz EP-listáján. Távozásával ő kapta a legnagyobb búcsúpénzt.

Kiemelt videóink