Kik ezek az emberek a Fidesz EP-listáján?

POLITIKA
április 04., 07:01

A Fidesz-KDNP közzétette 21 fős jelöltlistáját a júniusban esedékes Európai Parlamenti választásokra. Ezt már február elején meg kellett volna tenniük, csak az élet közbeszólt: Varga Judit, az első hely várományosa visszavonult a közélettől, miután kiderült, igazságügyi miniszterként ellenjegyezte K. Endre pedofilsegítő kegyelmét.

A kegyelmi botrány után két héttel kiderült, hogy Deutsch Tamás vezeti majd a kormánypárti EP-listát, most pedig itt a többi hely is tele új nevekkel:

 1. Deutsch Tamás - Különösebb bemutatásra nem szorul. Bár véletlen került a lista élére, „roppant megtisztelő” dolognak tartja, hogy így alakult.
 2. Gál Kinga - Veterán EP-képviselő a kezdetek óta. 2021-ben ő vette át Szájer József helyét a fideszes delegáció élén, amikor annak karrierje csúfos véget ért.
 3. Gyürk András - Szintén veterán EP-politikus, fontos háttérember, az állandó kampánystáb tagja.
 4. Györffy Balázs - Az első új név a listán, az agrárkamara elnöke, a záhonyi kormánypárti gazdatüntetés szervezője.
 5. Hölvényi György (KDNP) - Veteránnak számít ő is, KDNP-sként őt nem zárták ki a Néppártból.
 6. Szekeres Pál - Még egy új szereplő a listán. Háromszoros paralimpiai bajnok vívó, olimpiai bronzérmes tőröző. Korábban miniszteri biztos lett Kásler emberminisztériumánál.
 7. Ferenc Viktória - Kárpátaljai nyelvész, kutató. Teljesen új szereplő a politikában, korábban a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben dolgozott.
 8. Vicsek Annamária - Ő is új név a Fidesz listáján, de nem új a politikában – csak épp nem a magyarban. A Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, 2016 óta a szerb oktatási minisztérium államtitkára.
 9. Győri Enikő - 2019 óta EP-képviselő, legutóbb például a svédeket helyretevő delegáció tagja volt.
 10. László András - EP képviselőjelölt egyenesen a Megafontól! Tavaly a Lakmusz mutatta be, hogyan lett az egykori miniszteri biztos és külpolitikai tanácsadó a kormánypárti véleményvezér-keltető európai embere.
 11. Schaller-Baros Ernő - Azóta EP-képviselő, hogy Szájer József lecsúszott az ereszen és pótolni kellett őt.
 12. Bólya Boglárka - Új név a listán, korábban az Igazságügyi Minisztérium államtitkára volt, majd az Európai Uniós Ügyek Minisztériumában lett miniszteri biztos.
 13. Petri Bernadett - Még egy új név, még egy miniszteri biztos, ezúttal Navracsics mellől. Ha megismétli legutóbbi teljesítményét a Fidesz-KDNP, akkor ez az utolsó befutó hely.
 14. Hegedűs Barbara - A Fidelitas külügyi vezetője és Veszprém alpolgármestere volt.
 15. Kavecsánszki Ádám - Az utóbbi években Brüsszelben terjeszkedő Polgári Magyarországért Alapítvány vezetője.
 16. Juhász Hajnalka (KDNP) - Aktív országgyűlési képviselő és wannabe influenszer.
 17. Kósa Ádám - Meglepő módon kieső helyre került a Fidesz siket képviselője, aki 2009 óta volt az EP-ben
 18. Hidas Dóra - Tatabányai fideszes családból érkezett, apja a helyi pártvezetésben, ő a helyi Fidelitasban volt vezető.
 19. Tóth Edina - Még egy aktív EP-képviselő kieső helyen. Tóth szakpolitikus volt a Fidesz delegációjában.
 20. Magyar Ágnes Zsófia - Egyenesen a Fidelitasból, Franciaország szakértő.
 21. Tordai-Lejkó Gábor - Gyerekkora óta Bajorországban élő politikus, Magyarország főkonzulja Münchenben

Jelenleg 13 képviselője van a magyar kormánypártoknak az EP-ben (12 fideszes és egy kdnp-s). Akik biztosan nem ismételnek: Deli Andor, Hidvéghi Balázs, Járóka Lívia és Trócsányi László. Kósa Ádám és Tóth Edina – ahogy az a fenti listából látszik – egyértelműen kieső helyen vannak, így úgy tűnik, a képviselőcsoportja felét lecserélheti a Fidesz.