Kedden találkozik a fideszes delegáció a svédekkel

POLITIKA
2023 március 07., 06:38

Hétfőn megérkezett Svédországba a fideszes parlamenti delegáció. Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke a TT hírügynökségnek azt mondta: „több tiszteletet szeretnénk látni”.

A négyfős kormánypárti képviselőcsoport Svédország után Finnországba is ellátogat majd.

A látogatás oka, hogy bár a Fidesz-frakció a tavaszi ülésszak legelejére ígérte a nyilatkozatok szerint a kormány által is támogatott finn és svéd NATO-csatlakozás parlamenti jóváhagyását, a Fidesz februári végi balatonfüredi frakcióülésén „hirtelen kiderült”, hogy a képviselők megosztottak a kérdésben.

A tagállamok közül Magyarországon kívül már csak Törökország nem szavazott eddig a NATO újabb bővítéséről, miután tavaly az ukrán-orosz háború miatt mindkét ország a felvételét kérte.

photo_camera Schaller-Baross Ernő, Németh Zsolt, Győri Enikő, Hende Csaba Fotó: Németh Zsolt/Facebook

A svéd Aftonbladet keddi vezércikke szerint nem szabad ugyanazt a hibát elkövetni, amit Törökországgal kapcsolatban elkövettek: a túlzott békülékenység csak bátorította Erdoğan elnököt, hogy még többet követeljen.

Azt írják, a magyar kormány elvárja a tiszteletet, akár egy gengszter, ahelyett, hogy kiérdemelné azt.A cikk ezután röviden bemutatja a Fidesz elmúlt tíz évét, felemlegeti többek közt a bíróságok, a média és az egyetemek megszállását, a gyűlöletkampányokat, illetve a konzervatív családpolitikát. Orbán Viktort Vlagyimir Putyin barátjának nevezik, aki a svéd pártok közül csakis a szélsőjobboldali Svéd Demokraták számára szimpatikus.