Gál Kinga vette át Szájer József helyét

POLITIKA
2021 január 12., 18:22

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja Gál Kingát választotta meg a magyar néppárti delegáció elnökének a Szájer József lemondásával megüresedett tisztségre. A felszabadult képviselői mandátumot Schaller-Baross Ernő tölti be – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő.
photo_camera Gál Kinga fideszes EP-képviselő, miután átvette a NOE-díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesületének belvárosi központjában tartott ünnepségen 2020. október 29-én. A NOE-díjat a családokért, kiemelten a nagycsaládokért végzett rendkívüli, áldozatos munkájáért mellette Hölvényi György KDNP-s EP-képviselő vehette át. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Gál Kinga 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek, 2015 és 2019 között az Európai Néppárt alelnöke volt a testületben.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának új tagja az EP jogi bizottságának (JURI), továbbá foglalkoztatási és szociális bizottságának (EMPL) munkájában tagként, a fejlesztési bizottság (DEVE) és az USA-val fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség (D-US) munkájában pedig póttagként fog részt venni.

A magyar néppárti delegáció Kósa Ádám EP-képviselőt jelölte tagnak és alelnöknek az EP költségvetési ellenőrző bizottságába (CONT) – közölte a delegációvezető Deutsch Tamás.

Az EP-be azért kellett új EP-képviselőt küldenie a Fidesznek, mert a posztot betöltő Szájer Józsefet, a Fidesz alapítóját, az Alaptörvény szövegezőjét, a Fidesz és az Európai Néppárt közti híd fenntartóját a koronavírus-járvány miatti szigorítások idején egy homoszexuális orgiából az ereszcsatornán mászva, meztelenül menekülve, vérző kézzel, ecstasyval a hátizsákjában találta meg a belga rendőrség. Szájer azóta már távozott a Fideszből is.

Orbán Viktor és Szájer József az Európai Néppárt csúcsértekezlete előtti megbeszélésen az EU-tagországok állam- és kormányfőinek 2 napos csúcstalálkozója előtt 2016. február 18-án.
photo_camera Orbán Viktor és Szájer József az Európai Néppárt csúcsértekezlete előtti megbeszélésen az EU-tagországok állam- és kormányfőinek 2 napos csúcstalálkozója előtt 2016. február 18-án. Fotó: MTI/Európai Néppárt/Deribaucourt

A helyére érkező Schaller-Baross neve a közelmúltban azzal merült fel a sajtóban, hogy augusztusban több kormánypárti politikus is karanténba vonult, ugyanis Gulyás Gergely, Orbán Balázs és a koronavírusos Hollik István is részt vett azon a kerti bulin, amit Schaller-Baross Ernő Balaton-felvidéki kúriáján tartottak.